Поки директор був у ЗСУ, на Волині музей об’єднали з центром культури

Поки директор був у ЗСУ, на Волині музей об’єднали з центром культури

Музей у волинському селі Кортеліси цьогоріч перестав бути самостійною юридичною особою. Депутат облради Іван Мирка зауважує: установу так ліквідовують. Натомість у громаді кажуть, що музей просто об’єднали з іншими закладами.

Про те, що в реєстрах внесені відомості про ліквідацію юридичної особи Іван Мирка написав у фейсбуці. З його слів це означає ні що інше, як ліквідацію музею.

«Ця проклята війна нас нічому не вчить, на Волині ліквідовують музей Кортеліси, «по-тихому. Це рішення ухвалила місцева рада» – йдеться у дописі депутата облради.

У коментарі виданню ВСН голова Ратнівської громади Віталій Бірук таку заяву назвав неправдивою.

«Це все нісенітниця. Музей переформували, дійсно, проте він продовжує працювати, люди на роботі, відвідувачів приймають», – каже очільник. 

Більше світла на ситуацію пролив директор Кортеліського історичного музею Микола Михалевич. Він підтвердив, що заклад ліквідували як юридичну особу, адже раніше музей був окремою установою, однак з травня 2023 його приєднали до новоствореного об'єднання «Центр культурних послуг Ратнівської селищної ради».

Музеї наразі працює, навіть додали один експонат, каже директор, щоб покращити роботу.

Поки директор був у ЗСУ, на Волині музей об’єднали з центром культури

До слова, сам Микола Михалевич повернувся до роботи нещодавно, оскільки до цього  півтора роки був на військовій службі. Тож рішення ухвалювала рада без його присутності.

«Чесно кажучи, я не зовсім розумію, яка була мета цієї реформації. Але в принципі, вона має і позитивну, і негативну сторону», – додає директор. 

З одного боку музей втратив самостійність, а з іншого керівнику музею не потрібно буде вести документацію, підписувати накази на відпустки, оформлювати відрядження.

Хоча самостійність музею, додає Микола Михалевич, і у минулому була формальною, оскільки, коли щось виходило з ладу, все одно  потрібно було йти до керівництва і просити гроші на ремонт. 

Як пояснив він, зараз працівникам доведеться переписувати усі експонати по-новому, а також погоджувати з Міністерством культури про передачу їх у новостворений заклад.

Оскільки експонати є власністю держави, пояснює директор, вони перебувають у розпорядженні Міністерства культури.

«Замість того, щоб досліджувати історію, доводиться займатися документами», – каже керівник.

Довідково: Кортеліський історичний музей відкрито в 1980 році у волинському селі Кортеліси разом із Меморіальним комплексом жертвам фашизму.

29 вересня 1942 року село з навколишніми хуторами було спалене нацистами. Тоді було знищено 715 дворів, розстріляно та закатовано 2875 жителів, з них 1620 дітей.

Читайте також:

• Назвали ім'я посадовця з міської ради на Волині, який підробляв документи для ухилянтів

• Волинянин відмовився від повістки, бо переживав за своє життя: як покарали ухилянта

• Понад 30 тисяч гривень за один пост: скільки заробляють блогери з Луцька на рекламі в інстаграмі

Можливо зацікавить