Великдень на Волині: що потрібно класти до кошика
Збирання великоднього кошика - це як окрема традиція на Великдень. Настоятель храму Софії – Премудрості Божої в Луцьку Віктор Пушко розповів, що потрібно класти у кошик.
В різних місцевостях є різні традиції, безумно насамперед це хліб, сама паска і пожива.
Коли священник освячує пасхальні кошики, то він промовляє слова «блогословляться і освячується пожива отця», тобто все те, що лежить в пасхальному кошику, все те, що родина буде споживати на святковій трапезі, і вона вважає, що це не тільки плоди їхніх рук, що це не тільки дар землі, що це не тільки продукти людської життєдіяльності, а що це те, що нам дарує Бог.
Тому ці плоди освячується і блогословляються, як видима ознака дарування Богом нам людям, і духовних дарів і тілесних дарів.
Люди споживають цю пасхальну трапезу, коли наситяться духовно, коли прийдуть з богослужіння, коли принесуть подяку Богові у храмі на богослужінні, а тоді споживають пасхальні дари.
Нажаль, сучасні люди поспішають освятити пасхальну поживу, ще до всенічного богослужіння, і ще до Великодня, і так би мовити починаюсь святкувати заздалегідь.
Тим самим втрачають сенс самого свята, самої цієї події, ми забуваємо про те, що їжа, пасхальний кошик, страви це не головне, і далеко не головне в святкуванні Великодня, в святкуванні Воскресіння Христового.
Коли ми освячуємо плоди і поживу в молитвах є безпосередньо такі слова
«Є чин на благословення хліба, тобто пасок. Чин на благословення пасхального ягняти, в нас зокрема це м’ясні страви. Чин на благословення яєць, сиру, молока та іншої поживи, і от звершується молитва на благословення хліба, ягняти ну тобто м’ясних страв», – поділився настоятель.
«Тут є буквально такі слова «На всі інші страви м’ясні благослови і освяти їх, як благословив і освятив агнце, що його привів тобі вірний Авраам. І благослови сир, масло, молоко, яйця та іншу поживу і нас збережи в благості твоїй», – розповів Віктор.
Власне це основні продукти, які потрібно мати в кошику. В нашій місцевості кладуть і хрін, в інших місцевостях це інші продукти. Це залежить від традицій та звичаїв.
«Є так, що в одиній області, в різних селах різні традиції. Десь обов’язково має бути хліб, десь обов’язково кладуть сіл та хрін. Але насамперед безумовно звершується освячення пасхального хліба, м’ясних страв, яєць та сиру», – розповів протоієрей.
Читайте також:
• В яких церквах у Луцьку і коли будуть святити паску? Розклад
• Як вийти з Великого посту не нашкодивши здоров’ю
• Як оригінально пофарбувати яйця до Великодня. Поради