Волинянка вирощує екзотичні овочі та ягоди в домашніх умовах

Волинянка вирощує екзотичні овочі та ягоди в домашніх умовах

Під Луцьком у селі Гірка Полонка мешкає відома колекціонерка Наталія Боярчук, яка вже понад 10 років вирощує в себе на городі найрізноманітніші екзотичні овочі та ягоди. У колекції господині близько 400 сортів томатів, 120 видів бобових, 40 сортів гарбузів, 40 сортів перців, 25 сортів картоплі, 7 сортів кавунів, 12 сортів солодкої дині та 20 сортів баклажанів. Ну і звичайно екзотичні овочі та ягоди: сараха, санберрі, фізаліс, лагінарія, циклантера, ківано, мелотрія повисла, тріхозант, чуффа та інші екзотичні овочі та ягоди. 

Журналістам видання ВСН Наталія розповіла, з чого починала свій шлях колекціонування, а також дала декілька порад тим, хто теж хоче розпочати займатися вирощуванням екзотичних овочів та ягід.

Волинянка вирощує екзотичні овочі та ягоди в домашніх умовах
Наталія Боярчук

Волинянка вирощує екзотичні овочі та ягоди в домашніх умовах
Квасоля «Біб великої рогатої худоби Якова»

– З чого почався ваш шлях колекції екзотичних овочів та ягід? 

- Все почалося з моєї зацікавленості до губки з люфи. Мені було дивно, що існує така рослина, яку можна і їсти і використовувати, як губку. Я придбала цю люфу, а коли вона розмокла, там було насіння, я в свою чергу спробувала виростити рослину з цього насіння. Звичайно у мене нічого не вийшло, але у мене виникло запитання, що це таке? Пізніше я почала досліджувати і зрозуміла, що це ліана з родини гарбузових. Тоді розпочала пошуки насіння, однак на той момент знайти насіння люфи було дуже складно, оскільки вона була не такою відомою, але я все-таки знашла насіння і спробувала його посадити, проте знову нічого не вийшло. Рослина була, але вона не дозріла, це вже потім я це все практикувала. Саме після люфи мене почало цікавити все екзотичне з родити гарбузових: ківано, мелотрія повисла, ківано, трихозант, лагінарія, циклантера.

Коли починаєш вивчати подібне, воно починає ще більше цікавити, так я і розпочала колекціонувати овочі. Найпершими були томати, які налічують найбільше сортів та видів. Спочатку це просто кущі, а потім це зелені завʼязі, так я і спостерігала, як вони ростуть і дивувалася, що кожен сорт різних форм та кольорів і кожен зі своїм унікальним забарвленням. Паралельно з томатами я збирала колекцію солодкого перцю, їх теж існує багато різноманітних сортів: червоних, жовтих, коричневих, помаранчевих та навіть двокольорових, а також велику родину гарбузових. Саме ті сорти, які будуть смакувати людям. Я не займаюся гарбузами, які використовують для годівлі тварин. Моя мета - саме показати людям, що можна поєднувати смачне з корисним. Зазвичай люди вирощують гарбузи для годівлі тварин і не задумуються, які є смачні сорти саме для кулінарії. Я ж хочу донести усім, що можна посадити гарбузи великі, солодкі, які можна використовувати і для тварин, і для кулінарії, запекти або зробити хліб з додаванням гарбуза, різні каші або цукати. До речі, такі гарбузи вдвічі довше лежать, ніж кормові.

Волинянка вирощує екзотичні овочі та ягоди в домашніх умовахВолинянка вирощує екзотичні овочі та ягоди в домашніх умовахВолинянка вирощує екзотичні овочі та ягоди в домашніх умовах

– Чи допомагає сімʼя у вирощуванні овочів та ягід? 

- В моїй сімʼї тільки хлопці, чоловік та сини, відповідно вони виконують саме чоловічу роботу, таку як підготувати ґрунт, виорати, удобрити, відвезти або привезти, а весь процес, від замісу ґрунту до висадки на поле розсади, контролюю виключно я. Тобто, я слідкую за здоров'ям рослини, знищую бурʼяни, обробляю весь сезон від шкідників та хвороб, а також збираю насіння. Окрім цього, підписую кожен сорт, щоб нічого не сплутати. Є така в мене приказка: «Щоб усе було точно, як в аптеці». 

Волинянка вирощує екзотичні овочі та ягоди в домашніх умовах

– З яких джерел на початку брали інформацію про те, як вирощувати та доглядати за рослинами?

- Раніше були різноманітні журнали та передачі по телебаченню на цю тематику. Щоранку була рубрика про город, яку я дивилася, додатково читала книги. Я завжди кажу: «Хто шукає, той обовʼязково знайде». Також розпитувала в людей, які теж цим займалися. Проте, всі знання приходять з практикою. Неодноразово помічала, що у соцмережах про рослину пишуть одне, а на ділі воно по-іншому працює. Колись інформація була під один клімат, а тепер все змінилося. Раніше в листопаді люди саджали озимий часник, а тепер це неможливо зробити, тому що часник посадили, а зараз тепло і він вже починає свій рух. 

До речі, чому зараз стільки шкідників? Це все також пов'язано із зимою. Зараз немає лютих морозів і всі шкідники не вимерзають, тому їх така шалена кількість. Все змінюється і треба підлаштовуватися. Все прогресує, якщо раніше був один підхід, то зараз зовсім інший. Щось з препартів забороняється, оскільки певні компоненти погано впливають на екологію, а щось додається. Ця праця постійно вимагає вивчення, починаючи від нових сортів, закінчуючи новими препаратами та технологією вирощування.

Волинянка вирощує екзотичні овочі та ягоди в домашніх умовах

– Що найбільше подобається у колекціонуванні?

- Найбільше подобається у цій справі, коли купую нове насіння, зокрема насіння квасолі. Бо коли доставляють насіння томатів, саме по собі воно однакове. А от коли отримую нову квасолю, то це вже інші емоції, оскільки кожна різного кольору та форми. Жоден сезон не проходить без новинок, не виняток і цей сезон, в мене вже є 20 нових сортів квасолі.

Волинянка вирощує екзотичні овочі та ягоди в домашніх умовахВолинянка вирощує екзотичні овочі та ягоди в домашніх умовахВолинянка вирощує екзотичні овочі та ягоди в домашніх умовахВолинянка вирощує екзотичні овочі та ягоди в домашніх умовах
Найменший представник родини гарбузових «Мелотрія повисла»

– Яка рослина потребує найбільше уваги та догляду?

- Все залежить від стійкості рослини до нашого клімату. Потрібно орієнтуватися за тим, яка буде погода цього року. Є овочі, які не потребують пильного догляду, але дуже довго ростуть. Наприклад, цибулю-порей сіють в лютому, а збирають в жовтні, здавалося б майже рік, але догляду особливого не потребує. А якщо візьмемо томати, скільки біля томатів треба походити. Посіяти, попідкручувати, висадити в ґрунт, попідв'язувати, пообрізати декілька разів за сезон і обробити від шкідників декілька разів за сезон, здається, термін не довгий, а роботи дуже багато. Тому варто зазначити, що термін вирощування – це не показник.

Волинянка вирощує екзотичні овочі та ягоди в домашніх умовахВолинянка вирощує екзотичні овочі та ягоди в домашніх умовахВолинянка вирощує екзотичні овочі та ягоди в домашніх умовах
Пепіно — вид пасльону родини пасльонові

– Яку дасте пораду тим, хто теж хоче розпочати вирощувати екзотичні овочі?  

- Для початку потрібно мати хоча б мінімум базових знань. Для кожної рослини потрібен різний термін посадки, різний ґрунт, різний підхід, про це все потрібно хоч трішечки почитати, коли сіяти рослину та який термін, а головне – не робити все і одразу. Хочете спробувати? Почніть з чогось простого. Посадіть 10-20 кущів екзотичних, низькорослих помідорів, тоді точно не пропустите той момент, коли вони поляжуть і потрібно буде їх підв'язувати. Для початку початківцю потрібно вибрати чим простіший метод вирощування. Наприклад, вирощувати огірки на шпалері, а не на ґрунті, оскільки на ґрунті треба дуже пильнувати хвороби рослини, а на шпалері у вас точно все вдасться.

Також варто спостерігати за рослинами та ніколи не ігнорувати симптоми. Наприклад, коли незрозумілі плямки на стеблах та листках рослини, одразу загугліть і будете знати, що це може бути та методи боротьби з цим захворюванням. Варто вивчити, чим можна обробити і що це таке. Спостереження – це наше все. Особисто я вранці встаю і одразу йду на ранковий обхід своїх рослин, щоб зробити огляд. Зазвичай грибкові хвороби рослин дуже добре видно вранці, оскільки вони множаться вночі.

Волинянка вирощує екзотичні овочі та ягоди в домашніх умовахВолинянка вирощує екзотичні овочі та ягоди в домашніх умовах

Читайте також:

• Село на Волині стало осередком вирощування «пекінки»

• Перетворила захоплення в підробіток: волинянка вирощує понад 30 сортів кулястих хризантем

• Все розпочалося з декретної відпустки: волинянка вирощує різноманітні декоративні рослини

Можливо зацікавить