Село-привид у Луцькому районі: чому жителі покинули Барвінок. Відео

Село-привид у Луцькому районі: чому жителі покинули Барвінок. Відео

Село-привид, котре існує лише на карті Волині. Доїхати до нього можна, але людей ви там не застанете. Останні жителі переселилися до сусіднього села. Покинути своє рідне були змушені.

Ще у 70-х роках тут жили люди, тримали господарства, народжували дітей, але тепер від колишнього села залишилася хіба що мальовнича назва Барвінок, - йдеться у сюжеті каналу Аверс.

Ну а про дорогу нагадують високі дерева. До 1964 року село Барвінок Луцького району називалося Броніславівкою. Тепер на місці будинків зарослі садки. Павліна Степанівна одна із небагатьох, хто пам'ятає, як тут вирувало життя. Жінка переселилася до Хорохорина. Весільне фото на стіні - із Барвінку.

«Ми женилися в 57-му році, а в 59-му син родився. Через 2,5 років ще дочка родилася. Хата маленька, ліжко одне-друге, стіл, колиска одна стоїть, одна висить над нею. Отак жили ми на хуторі, певне три роки як там була. Заборонили строїтись, тому сюди хто вибрався в село, хто у Рожищенський район. Держава заборонила, то було в 70-х роках, а хутора зносили... Там же ж і ферма була, і людей багато було, хутора були великі», - каже волинянка.

Село було електрифіковане. Раніше лише на центральній вулиці було за 30 будинків, пригадує Павліна Степанівна.

«Сниться не раз, то ж вся молодість пройшла. Дома, ліс, там такі корчі були, то і суниці збирали, корови пасли, там весело було. Я чотири роки в школу ходила з полотняною торбою - книжки носила, бо не було за що купити. А як колись ждав свята, не міг дождатися, бо як буде свято то щось смачненьке зготовлять, а так у буденний день - суп, борщ, картопля, каша, більше нічого не було», - ділиться жінка.

І хоча в Барвінку люди не розкошували, але вміли радіти, розказує жінка.

«Вечорниці були - дівчата, хлопці. Було 11 хлопців, 11 дівчат, на нашій вулиці музика щонеділі. Вдень наробишся, в неділю на базар яйця занесеш продасиш і прийдеш танцюєш, нічого не чуєш... Як весело було, які весілля, іменини, я як я порахувала, я більше як на 80 весіллях була»,- додала волинянка.

Читайте також: 

Можливо зацікавить