Сезон полуниці закінчується - починається сезон пекінської капусти: як війна вплинула на бізнес у селі у Луцькому районі. Відео

Сезон полуниці закінчується - починається сезон пекінської капусти: як війна вплинула на бізнес у селі у Луцькому районі. Відео

Завершення полуничного сезону. Якщо ви ще не встигли досхочу поласувати смачними ягодами – можливо, саме ці полуниці опиняться на вашому столі. Полуничний бізнес у Хорохорині знаний на всю Україну. Але цього сезону, кажуть місцеві, особливо відчутно як вплинула війна.

Колись чи не всі місцеві жителі з села Хорохорин їздили на заробітки до Польщі. Тепер же люди показують, що можна господарювати вдома на своїй землі та ще й дають можливість заробити іншим. Зранку, кажуть, працювати найпродуктивніше, бо втома ще не підкралась і сонце не таке палюче, - йдеться у сюжеті каналу Аверс.

Марія приїхала на полуничні плантації із Луцька. Каже, цьогоріч ягода вродила файно.

«Тут крапельний полив, господарі дуже гарні, доглядають, гарна полуниця, гарні люди, можна гарно заробити. Я приїжджаю з Луцька заробляти сюди», - каже Марія.

Неподалік фіра з кониками - то приїхали люди на заробітки із села Вічині. Люди кажуть, якщо гарно постраратися, за день можна заробити 2 тисячі гривень. Кажуть, найкращі заробітки у того, хто має гарну моторику рук.

Порівняти із заробітками за кордоном мають з чим. Куди не кинь оком в Хорохорині - одні полуничні поля.

«Вже кінець сезону, це вже рахувати можна остання полуниця. Можливо, ще один збір і буде все. Цей сезон був доволі вдалий я б сказав. Початок трошки настрашив всіх, не було дощів, але потім, дякувати Богу, пішли дощі і почала ягода набиратися і наливатися і ціна пішла також трошки вгору», - каже місцевий житель.

Олексій наважився на такий бізнес і задоволений та й місцеві люди, розказує, дуже злагоджені - раптом що, завжди допомагають.

«Наважився на цей бізнес, тому що іншої в нас тут перспективи нема в селі. Зайнятись пшеницею або якимись посівами - це потрібно великі площі, техніку, щоб на тому заробляти, а полуниця, можна сказати, на невеликій площі посадження можна заробити нормальні гроші. З роками вже все знаєш, в нас люди згуртовані, якщо щось десь один одному допомагають», - каже Олексій.

Проте війна далася взнаки і в Хорохорині. Місцеві колись планували, що будуть розвивати ще й переробку ягід на джеми. Тепер же навіть працівників на збір полуниці куди менше, ніж раніше.

«Раніше приїжджало до 20 людей, а зараз 10 можна збирати. Люди повиїжджали, які живуть - попереселялися, так само і на війні нас дуже багато служить, які раніше їздили сюди на роботу», - розповідають волиняни. 

«Якщо ви подивитесь, в мене на полі може один чи два хлопця на ціле поле. Решта все жінки, старші жінки, багато на війні, багато просто не їдуть, бо бояться що їх заберуть у воєнкомат», - каже житель Хорохорина. 

Місцеві розказують, що І серед заготівельників не кожен тепер приїздить. Полуницю скуповують за різними цінами.

Через тиждень тут буде вже менш велелюдно, але в полі робота і далі кипітиме. Фермери обриватимуть пасинки і садитимуть аби на наступний рік була молода полуниця. Ну а ближче до осені Хорохорин стане волинською столицею уже пекінської капусти. Через два тижні її будуть висівати, а на початку серпня висаджувати в поле, збір - у середині жовтня.

Читайте також:

Можливо зацікавить