Сезон кавунів на Волині: як правильно вибрати стиглу ягоду

кавун

На Волині триває сезон кавунів. Ці плоди заполонили ринки та магазини, радуючи нас своїм освіжаючим смаком і неймовірною користю для здоров'я.

Велика кількість людей під час вибору кавуна спираються на народні методи. На кавуновій фермі Leger and Son розповіли Simply recipes, як не прогадати з покупкою, пише Уніан.

Представник компанїі Джордан Картер каже, що необхідно уважно роздивитися жовтувати пляму на кавуні, яку ще називають польовою або ґрунтовою. Якщо кавун стиглий, то вона має блідий, кремовий або маслянисто-жовтий колір. А світло-зелена або біла пляма свідчить про те, що він ще не дозрів.

Також Картер радить оцінити вагу кавуна. «Він повинен бути важким для свого розміру, тому що кавуни на 92% складаються з води. Якщо ви не впевнені, візьміть інший кавун такого ж розміру. Той, що здається важчим, швидше за все, більш стиглий», - додає чоловік.

За словами Картера, у відомому багатьом методі, який полягає в тому, щоб постукати по кавуну, є частка правди: «Стиглий кавун матиме глухий порожнистий звук. Незрілий - більш високий та дзвінкий».

Є й інші способи визначати зрілість кавуна:

Зверніть увагу на коричневі лінії на боці рослини, які нагадують павутину.  Хоча це науково не доведено, вважається, що такі лінії можуть бути викликані запиленням. Відповідно, чим більше павутиння - тим солодший кавун.

У Коледжі харчових, сільськогосподарських та екологічних наук Університету штату Огайо радять подряпати шкірку кавуна нігтем. Якщо вона легко знімається і ви бачите біло-зелений колір, то кавун стиглий. На нестиглому залишиться лише вм'ятина і темна лінія.

Картер радить купувати кавуни в сезон - приблизно з квітня по вересень, а також вибирати ті, на яких немає значних порізів та вм'ятин. Після збору врожаю кавун може зберігатися близько трьох-чотирьох тижнів.

Кавуни в Україні

Як відомо, в нашій країні понад 50% врожаю кавунів збиралося у Херсонській області, яка опинилася під російською окупацією на початку повномасштабної війни. У листопаді 2022 року українська армія звільнила правий берег Херсонщини та сам Херсон. 

Читайте також:

Можливо зацікавить