Сезон у розпалі, а огірки хворіють: чому жовтіє листя і що з цим робити

Що робити коли сохнуть листя огірків?

Часто влітку в огірків жовтіє і скручується листя. Дуже часто пожовтіння листя огірків є результатом неправильного догляду за культурою. Також жовте листя може свідчити про захворювання рослини.

Чому жовтіє листя в огірків, і що з цим робити пишуть Вікна.

Якщо ти думаєш, що причина пожовтіння листя в огірків одна, це не так.

  • Неправильний режим поливу. Якщо ти поливаєш огірки рідко та малим об’ємом води, рослина швидко зневоднюється. Жовте листя є першою ознакою цієї проблеми. Але якщо переборщити з кількістю води та частотою процедур, то огірки можуть згнити. Якщо робити все правильно, то ґрунт має бути помірно вологим на глибині 10 см.
  • Дефіцит добрив. Будь-які рослини потребують підживлення. У період вегетації рослини потребують комплексного азотного добрива. Якщо огіркам не вистачає цих речовин, листя починає жовтіти.
  • До пожовтіння листя огірків також призводять низькі температури.
  • Жовті плями на листі огірків можуть з’явитися через сонячний опік. Якщо полити рослину вдень, і вода потрапить на листя, вони пожовтіють.
  • Призвести до пожовтіння листя огірків можуть хвороби та віруси. Часто причиною стає фузаріоз.
  • Пошкодження кореневої системи. Коріння огірків можуть їсти шкідники, тому жовтіє листя.
  • Також жовтіти й скручуватися листя огірків може через борошнисту росу. Щоб її побороти, треба регулярно провітрювати теплицю або парник, а рослини обприскати 1% розчином бордоської суміші.

Що робити, якщо жовтіє листя огірків

Часто листя огірків жовтіє через неправильне поливання або недотримання умов вирощування рослини. Щоб усунути цю проблему, потрібно дотримуватися простих правил, а також перевіряти рослину час від часу на наявність шкідників або хвороб.

Як боротися з пожовтінням листя огірків:

  • дотримуватися режиму поливу — в період цвітіння і плодоношення поливати кожні два-три дні з розрахунку 10 л на 1 кв. м;
  • підтримувати комфортну температуру в теплиці або парнику — до появи плодів вдень має бути 22-24°C, вночі — 17-18°C; під час плодоношення вдень — 23-26°C, вночі — 18-20°C;
  • регулярно провітрювати огірки в теплиці та парнику — це знизить ризик розвитку борошнистої роси;
  • не забувай підживлювати огірки різними добривами;
  • обробляй рослини від шкідників та різних захворювань.

Чим обробити огірки, щоб не жовтіло листя

Найкраще — дотримуватися наших порад вище і запобігти пожовтінню листків. Але якщо це вже сталося, даємо кілька порад, чим обробити огірки, що не жовтіло листя. 

Якщо листя огірка тільки почало жовтіти — допоможе слабкий розчин марганцівки.

Помічний також розчин молочної сироватки або кефіру у пропорції: 2 л на 10 л води. До рідини можеш додати 150 гр цукру. Це сприятиме зав’язуванню плодів.

Спробуй позакореневе живлення. Візьми сіно та воду у пропорції 1:1 (замочуй два дні) та оприскуй огірки. Обприскування проводять тричі з інтервалом у 7 днів. 

Читайте також: 

Можливо зацікавить