Сімейна лікарка не звернула увагу на перші симптоми: у Луцьку майже рік лікують хлопчика з аутоімунною недугою

Сімейна лікарка не звернула увагу на перші симптоми: у Луцьку майже рік лікують хлопчика з аутоімунною недугою

13-річний Давид із села Чевель Ковельського району на Волині майже рік лікується у Волинській обласній дитячій лікарні. У нього діагностували рідкісне аутоімунне захворювання «ювенільний дерматоміозит», а отже його імунітет атакує його ж власні м’язи. Ця хвороба вражає дітей до 16 років.

Про це повідомили у медзакладі. 

Мама Давида, Наталія Володимирівна, пригадує: недуга сина розпочалася із того, що впродовж року він не ріс і не набирав вагу. Сімейна лікарка проблеми не запідозрила. Далі з’явився висип навколо очей і почав проявлятися новий симптом – слабкість у м’язах.

«Одного разу відправила Давида у магазин велосипедом, але він не доїхав, бо впав — не мав сили. Далі почав стрімко слабнути: не міг присісти, підняти руки, залізти у ванну, а коли сидів — підпирався руками. Щоб піднятися сходами у школі, мусив триматися обома руками за перила. Допомагали йому одягнути наплічник, сам не міг цього зробити», - розповідає мама.

«У Ковелі лікарка звернула увагу на специфічний висип навколо очей у формі метелика і скерувала нас до кардіоревматолога».

Сімейна лікарка не звернула увагу на перші симптоми: у Луцьку майже рік лікують хлопчика з аутоімунною недугою

«Лікування Давида триває майже рік — з вересня 2023 року. Він пройшов складний шлях, але з весни 2024 року ми спостерігаємо стабільне поліпшення його стану», — говорить лікарка хлопця, дитяча ревматологиня Ірина Гурін.

Нині Давид із радістю ділиться своїми здобутками: щодня проходить 20 тисяч кроків, дисципліновано приймає призначені препарати. А головне — повернувся до активного життя: грає у футбол, носить воду, збирає картоплю, присідає та вже 10 разів може відтиснутися від підлоги!

Дитяча ревматологиня Ірина Гурін наголошує, на які симптоми слід звертати увагу батькам:

  • набряк суглобів;
  • нетипова кульгавість;
  • рецидивуюча гарячка;
  • м’язевий біль або м’язева слабкість, наприклад дитина не може виконувати звичні для неї фізичні навантаження;
  • незрозумілий висип на шкірі, в тому числі навколо очей;
  • рецидивуюча кропив’янка, яка не піддається лікуванню.

Сімейна лікарка не звернула увагу на перші симптоми: у Луцьку майже рік лікують хлопчика з аутоімунною недугоюСімейна лікарка не звернула увагу на перші симптоми: у Луцьку майже рік лікують хлопчика з аутоімунною недугою

На фото Давид із мамою, своєю лікаркою Іриною Гурін та завідувачкою педіатричного відділення Іриною Каліщук. 

Читайте також:

Можливо зацікавить