«Скористалися моментом»: на Волині митник та залізничник незаконно переправляли артиста до Польщі

Виїзд за кордон

У Луцьку судять митника та залізничника. За даними слідства, вони переправляли артиста у вагоні потяга до Польщі.

Про це йдеться у сюжеті ТРК «Аверс», передає ІА «Волинські новини».

«Я не знав, що це злочин», – переконував на одному з попередніх судових засідань артист Національної опери України, коли розповідав про свій незаконний перетин кордону в березні 2022 року. Музикант у справі про незаконне переправлення людей через державний кордон України проходить як свідок.

Як свідка у справі допитали артиста Національної опери України. Олександр Госачинський розповів: у перші дні повномасштабної війни з коханою та мамою приїхали на Волинь, в прикордонне село Римачі. Зупинилися у місцевої мешканки Наталії. Нібито артист хотів відправити за кордон жінок, але вони відмовилися їхати без нього. Як зарадити біді, підказала Наталія.

«Запитав у Наталії, чи є якісь варіанти легального перетину кордону. Вона відповіла, що в неї є знайомий, який, можливо, допоможе... Мені не дали жодного плану дій, тобто коли я сів у авто, то не знав, що далі буде. Я не знав, що це злочин. І коли мене забрали з потяга, зрозумів, що люди вчинили злочин», – зазначив Олександр Госачинський.

Тоді музикант написав заяву в поліцію. У суді заперечував, що домовлявся з митником і залізничником про оплату за свій виїзд у Польщу.

У справі допитали також керівника залізничної станції та Наталію, яка сконтактувала артиста з митником і залізничником.

На нещодавньому судовому засіданні в режимі відеоконференції допитали прикордонника. Він запевнив, що був на Волині у відрядженні. Однак захисник обвинувачених наполягав, що саме цей прикордонник, найімовірніше, фіксував перетин кордону артистом.

«5 березня 2022 року в міжнародному пункті пропуску для залізничного сполучення «Ягодин» «було виявлено громадянина Госачинського, який сів до потяга сполученням «Київ–Варшава» без проходження прикордонного контролю і мав виїхати з України до Республіки Польща. Подію зафіксували посадові особи Державної прикордонної служби, які не є співробітниками 6-го прикордонного загону. Ви єдиний, хто не був працівником 6-го прикордонного загону. Чому ви не вжили заходів для складання відповідного протоколу та притягнення цієї особи до передбаченої законом відповідальності?» – звернувся до свідка адвокат Анатолій Петрушин.

Проте прикордонник наполягав: був у відрядженні без спеціальної мети, а оформлювати порушника мав старший групи. Однак підтвердив, що автомобіль, який у матеріалах справи проходить як транспорт, на якому до потяга привезли артиста, стояв «за 200 метрів від паркану». Мовляв, усередині авто нікого не було.

Адвокат не зміг допитатися в свідка, коли саме того дня було завершено прикордонний і митний контроль

Прокурор нагадав: незаконне переправлення через кордон відбувалося за хитромудрою схемою, якою скористалися митник і залізничник. Артиста посадили на потяг після того, як відбулася перестановка колісних пар.

«Скористалися тим моментом, що в пункті перестановки колісний пар, куди потяг відбуває вже після того, як усі пасажири пройшли паспортний контроль, були відсутні працівники Державної прикордонної служби. Оскільки це працівник залізниці та митник, то їм відомо, де і що відбувається. Таким чином, на думку сторони обвинувачення, вони вчинили кримінальне правопорушення, зокрема киянина, якому не було відомо про можливість такого перетину, підвезли до вказаного місця та підсадили до потяга з метою його подальшого незаконного перетину кордону», – прокоментував прокурор Юрій Стасюк.

На наступному засіданні мають допитати начальника потяга «Київ–Варшава», в якому артист опери намагався виїхати за кордон.

Читайте також:

 

Можливо зацікавить