Смороду не буде: на Волині планують збудувати завод з переробки зелених відходів

Смороду не буде: на Волині планують збудувати завод з переробки зелених відходів

Польський інвестор планує збудувати в Нововолинську завод по переробці зелених відходів, проте місцеві мешканці не в захваті від цієї ідеї. Люди переймаються за можливі наслідки для екології міста від діяльності підприємства та підписали електронну петицію, аби звернути увагу владців на свій протест. 

Попередньо власник ТОВ «Meritt Group» Роберт Корнатовський організував екскурсію нововолинських посадовців до Польщі, де показав, на якому обладнанні та як саме відбуватиметься переробка зелених відходів. Інвестор запевняє: жодної шкоди для екології міста не буде.

«Жодних загроз для суспільства та мешканців не може бути. Навпаки, ми сприятимемо утилізації біорозкладних відходів у безпечний та екологічно чистий процес».

 

Смороду не буде: на Волині планують збудувати завод з переробки зелених відходівСмороду не буде: на Волині планують збудувати завод з переробки зелених відходівСмороду не буде: на Волині планують збудувати завод з переробки зелених відходівСмороду не буде: на Волині планують збудувати завод з переробки зелених відходів

У проєкті зазначено, що діяльність сміттєпереробного заводу спрямована на компостування біорозкладних відходів за допомогою установки BIOSTABILIZATOR K-16 (у Польщі функціонують 4 подібні установки)Ю таким чином буде вироблятися поліпшувач ґрунту, який можна реалізовувати у сільському господарстві, а також як «санітарний ґрунт» на полігоні. Також його можна буде продавати на внутрішньому ринку та експортувати до Європейського Союзу. За рік планується переробляти 34 000 тон відходів на 10 біостабілізаторах. У рамках проєкту інвестори планують працевлаштувати близько 20 осіб, передусім, українців.

«В результаті процесу біостабілізації в аеробних умовах, в залежності від типу вхідної сировини, буде створено компост, придатний для використання в сільському господарстві та садівництві (поліпшувач ґрунту), або інертний продукт – для використання, наприклад, як санітарне покриття на полігоні/звалищі. Наше обладнання забезпечує досягнення необхідних результатів, що підтверджено отриманими сертифікатами на виготовлений компост» - розповів виданню ВСН Роберт Корнатовський.

У діяльність ТОВ «Мерітт Груп Україна», (підприємство, яке створили, аби легалізувати проєкт в Україні), за 4 місяці роботи інвестори вже вклали понад 800 000 злотих. 

«Ми хочемо допомогти Україні в управлінні відходами, адже знаємо, як це робити екологічно і правильно. Податки від нашої діяльності йтимуть у місто. А стосовно побоювать місцевих мешканців про можливий сморід, можу з упевненістю заявити: його не буде!» - запевнив інвестор.

Смороду не буде: на Волині планують збудувати завод з переробки зелених відходівСмороду не буде: на Волині планують збудувати завод з переробки зелених відходів

Біостабілізатор K-16, який призначений для нейтралізації та утилізації зелених відходів, не потребує фундаментів – його можна поставити на вирівняні важкі бетонні плити або на бетонний майданчик. Це мобільний автоматизований апарат, який працює на відкритому просторі. Компостування та утилізація відходів у біостабілізаторі здійснюються за автоматизованою розробленою програмою.

«Контроль за виробленим запахом здійснюється електронним способом: датчики, що вимірюють вміст газу (CO2 і NH3) у виділеному повітрі, встановлені в місці, де повітря видувається з барабана. Якщо під час процесу підвищується концентрація CO2 або NH3, включається припливний вентилятор, який забезпечує аерацію шихти, а отже, зниження концентрації цих газів» - пояснює Роберт Корнатовський. 

Смороду не буде: на Волині планують збудувати завод з переробки зелених відходівСмороду не буде: на Волині планують збудувати завод з переробки зелених відходівСмороду не буде: на Волині планують збудувати завод з переробки зелених відходів

Також нововолинчани побоюються, мовляв, до заводу на переробку будуть привозити сміття з Європи, на що автор проєкту заперечує: це неприпустимо на законодавчому рівні.

«Жодна організація ЄС не може здійснювати транскордонні перевезення комунальних (твердих) відходів. Це просто заборонено. Тому я хотів би всіх запевнити, що ми не мали наміру везти в Україну тверді відходи. Ми маємо намір тут, в Нововолинську, зосередитись на переробці зелених відходів та виробництві покращувача ґрунту. На сьогоднішній день я не знаю, який масштаб цих відходів, але я знаю, що з кожним роком їх буде все більше і більше, і наші інвестиції розраховані на тривалий період. Ми хочемо розвиватися разом із містом».

Смороду не буде: на Волині планують збудувати завод з переробки зелених відходівСмороду не буде: на Волині планують збудувати завод з переробки зелених відходів

Читайте також:

 

Можливо зацікавить