У Луцьку будуть підземні смітники і нові центри управління відходами: ухвалили програму

У Луцьку будуть підземні смітники і нові центри управління відходами: ухвалили програму

Для того, щоб міська рада змогла профінансувати будівництво підземних смітників у Луцьку, депутати затвердили Програму оновлення локацій збору побутових відходів на 2023-2025 роки.

Відповідне рішення депутати ухвалили на сесії Луцької міської ради у середу, 28 червня.

Обсяг фінансування програми на ці три роки складає 91 мільйон гривень. Проте цьогоріч на ці потреби, зауважив Луцький міський голова Ігор Поліщук, виділили поки що 1 мільйон.

Зі слів директора департаменту ЖКГ міськради Миколи Осіюка, на даний момент у Луцьку за ці кошти заплановано встановлення 10 таких об’єктів. Ці контейнери встановлять там, де зараз проводиться ремонт прибудинкових територій: на вулицях Кравчука, Ветеранів, проспекті Відродження.

«Це покращення і воно здешевить саму послугу. Контейнери, які ми використовуємо, за кілька років треба оновлювати. А ці смітники ще й забезпечать екологічне поводження з відходами і зменшать суспільний натиск. Бо коли проводимо збори, завжди мешканці сперечаються, де розташовувати смітники», - каже посадовець.

З його слів, вартість одного такого підземного контейнера разом зі встановленням - 200 тисяч гривень. 

Як додав Ігор Поліщук, це приблизно така сама вартість, як і облаштування наземних контейнерів: «Один такий смітник на 10 м3  - це близько 5 контейнерів звичайних. По вартості: 1 наземний контейнер коштує 18 тисяч гривень, п’ять – це 90 тисяч, ще треба укласти з бруківки майданчик це ще 20-30 тисяч, плюс металеве накриття. І виходить те саме. Зате ми позбавляємось розкиданого сміття».

Він зазначив, що цього року таки хочуть втілити задумане, і цю роботу продовжать в тих дворах, де технічно можливо. Крім того, в селах громади також є загальні сміттєві майданчики, такі підземні смітники зможуть встановити і там. У громаді наразі є 4 сміттєвози, які можуть забирати сміття з таких підземних смітників. 

Місце розташування узгоджують з мешканцями, щоб у них не виникало нарікань, зазвичай їх встановлюють у тих же місцях, де стояли звичайні смітники, щоб це було зручно і доступно.

Крім того, у місті запланували облаштування двох Центрів управління відходами на вулиці Ветеранів і в селі Брище, за прикладом, як працює Центр на вулиці Трункіна.

Читайте також:

Можливо зацікавить