«Спершу дрони, потім стадіони»: у Луцьку пікетувальники зустрілися з Погуляйком

«Спершу дрони, потім стадіони»: у Луцьку пікетувальники зустрілися з Погуляйком

Відбулося засідання робочої групи «Прозорість і підзвітність», у якому взяла участь ініціативна група, яка представляла людей, що днями приходили до головної адмінбудівлі краю з проханням поінформувати про обсяг коштів з обласного бюджету, які спрямували на військових у 2023 році

У п’ятницю, 10 листопада, у заході взяли участь й керівники громад, – написав у фейсбуці начальник Волинської ОВА Юрій Погуляйко.

Директор департаменту фінансів ОДА Ігор Никитюк поінформував про основні показники виконання обласного бюджету, його перевиконання та вільні залишки. Також розповів про суму, спрямовану на сили оборони.

«За 10 місяців поточного року до місцевих бюджетів області надійшло всього доходів 8,8 млрд грн. В цьому числі від оподаткування грошового забезпечення військовослужбовців – 2,4 млрд грн. Перевиконання цього показника дає можливість фінансувати заходи щодо підтримки обороноздатності країни та інших додаткових витрат, пов’язаних із воєнним станом. Сума цього податку в цілому по області становить 1,1 млрд грн», – повідомив Ігор Никитюк.

Найбільше такого податку надійшло до бюджетів трьох громад: Володимирської – 763 млн грн, Луцької – 208 млн грн, Ківерцівської – 98 млн грн. 

«Спершу дрони, потім стадіони»: у Луцьку пікетувальники зустрілися з Погуляйком«Спершу дрони, потім стадіони»: у Луцьку пікетувальники зустрілися з Погуляйком

До обласного бюджету цього податку надійшло 457,4 млн грн. За цим податком упродовж 10-ти місяців перевиконання становить – 134,4 млн грн. Саме ця сума перевиконання й могла бути використана на інші видатки, зокрема на ЗСУ.

Так, з обласного бюджету у 2023 році, а саме за 10 місяців, видатки, пов’язані із запровадженням воєнного стану, становлять 275 млн грн. З цієї суми на підтримку сил оборони та сімей військовослужбовців – спрямували понад 200 млн грн, на облаштування укриттів обласних закладів соціальної сфери – понад 20 млн грн.

Усі кошти профінансовані у рамках двох обласних програм: Програма матеріально-технічного забезпечення військових частин та програма профілактики правопорушень у Волинській області на 2021-2025 роки. 

На сьогодні в обласному бюджеті для підтримки сил безпеки та оборони передбачена цільова субвенція державному бюджету у сумі 137,3 млн грн.

Щодо вільних залишків в бюджетах громад, то детальніше про це під час засідання розповіли керівники та представники Луцької, Ковельської, Нововолинської, Ківерцівської та Боратинської громад. Зокрема вони поінформували про витрати, тендери, їх доцільність чи необхідність.

«Спершу дрони, потім стадіони»: у Луцьку пікетувальники зустрілися з Погуляйком«Спершу дрони, потім стадіони»: у Луцьку пікетувальники зустрілися з Погуляйком

Нагадаємо, робоча група «Прозорість та підзвітність» створена на початку жовтня поточного року. Основне її завдання – моніторинг та контроль за належним використанням бюджетних коштів. До складу групи увійшли заступники керівників обласних управлінь СБУ, заступники керівників обласних територіальних органів БЕБ та представники Національного антикорупційного бюро.

Читайте також:

Можливо зацікавить

війна в Україні

Вивозив побратимів не на броні, а у цивільному джипі-пікапі: на війні загинув Герой з Луцька Юрій Сілюк

війна загибель
відео

Важке поранення стало смертельним: на Волині попрощались із Героєм Володимиром Ксенофонтовим

війна прощання

Вважали безвісти зниклим: на Волині прощатимуться із Героєм Романом Кондратюком

напад алкоголь

Каже, що все мов у тумані: лучанин після пиятики напав на компаньйона

Донеччина бої журналіст

«Попри кров та біль бачила навколо себе прекрасне»: спогади по молоду Героїню з Волині

війна загибель

Дві втрати в громаді на тиждень: на війні загинув Герой з Волині Михайло Мельницький

переселенці

Пережила смерть обох дітей, дві окупації і майже в 70 років стала єдиною опорою для 10-річного онука

доброволець війна

Міг не йти на війну: загинув доброволець з Луцька Влад Чайка

війна загибель

Скорботна звістка: у бою загинув Герой з Волині Леонід Ковальчук