Створюємо майстер-план Луцька: відбувся воркшоп за участі лучан, українських та іноземних архітекторів

Створюємо майстер-план Луцька: відбувся воркшоп за участі лучан, українських та іноземних архітекторів

27 травня у Луцьку відбулися воркшоп та виставка-дослідження за участі місцевих жителів та архітекторів з України, Нідерландів та Італії. Подія є частиною проєкту Urban Vision Lutsk ГО «Алгоритм дій». 

Мета організаторів — почати діалог містян, архітекторів, дизайнерів, влади і бізнесу та збудувати спільноту однодумців, які разом впливатимуть на розвиток Луцька і його майбутнє. А також — розробити майстер-план міста на основі ідей, які запропонують лучани й фахівці.

На початку заходу до учасників звернулися засновники ГО «Алгоритм дій», яка реалізує проєкт Urban Vision Lutsk.

«Війна стала каталізатором нашого проєкту, бо вона є причиною, що не дозволяє відкладати свої плани на далеке майбутнє, — ділиться ідейник та засновник ГО «Алгоритм дій» Адам Харбер. — Сьогодні нам вдалося зібрати небайдужих людей, які  зацікавлені робити Луцьк кращим. Мені приємно, що серед нас присутні урбаністи, архітектори, дизайнери. Нам потрібно не втрачати час, а робити нові речі та вчитися». 

Керівник ГО «Алгоритм дій» Вадим Махомед зауважив: «Усе змінилося за період війни: багато людей мігрує, виїздить, вимушено змінює місце проживання. Міста, які втрачають мешканців, біднішають і ризикують стати мертвими. Луцьку потрібно бути конкурентноздатним і конкурувати зі Львовом, Києвом. Ми прагнемо розвинути місто за допомогою правильних подій, розбудови, зробити Луцьк комфортним, безпечним і гідним містом для його жителів».

Далі команда офісу міського розвитку Urban Reform презентувала комплексне дослідження Луцька у форматі виставки. Вона спонукає лучан по-новому сприйняти те, з чого складається сьогодні Луцьк: історію міста, його роль в країні, архітектуру та містопланування, природу, культуру та людей. Виставку можна переглянути впродовж тижня за адресою вул. Богдана Хмельницького, 26 (сквер поблизу центру Дія.Бізнес у Луцьку).

«У виставці зібрані думки містян та урбаністична аналітика про те, чому Луцьк сьогодні є саме таким, яким ми його бачимо. Ці дані є важливою складовою, на яку ми спиратимемося у розробці майстер-плану міста», — ділиться Анастасія Палій, урбаністка Офісу міського розвитку Urban Reform. 

Після презентації виставки відбувся воркшоп за участі лучан. Учасники обʼєдналися у три групи — «‎Мобільність», «Культура» та  «Публічні простори». Перша група дослідила пересування містом: мобільність, транспортні та пішохідні звʼязки. Друга група працювала над культурою міста та її розвитком, а також покращенням туристичного потенціалу Луцька. Третя група ділилася ідеями щодо створення нових парків, скверів та інших просторів, де містяни матимуть можливість комунікувати й комфортно відпочивати. Воркшоп модерувала команда архітекторів та урбаністів з Офісу міського розвитку Urban Reform за участі нідерландського архітектора Патріка Меєрса та італійського архітектора Франческо Фрези.

«Я приїхав до України та побачив наслідки війни. Але добре, що лучани мають стільки енергії і можуть вкладати сили в подальший розвиток міста. Важливо, що на воркшопі присутні не лише експерти, а й жителі міста, які зацікавлені в його розвитку. Дуже вражає те, що люди тут не починають будувати одразу, а приділяють час дослідженню: читають, думають, обговорюють, планують цей процес», — поділився враженнями від воркшопу Франческо Фреза, італійський архітектор та засновник студії Piuarch, який працює в різних містах України з 2004 року. 

Патрік Меєрс, нідерландський архітектор та партнер офісу Orange Architects зазначив: «Я побував у Луцьку завдяки запрошенню на початку війни. Влада займається політичною допомогою. А як можуть допомогти архітектори? Ми вирішили взяти участь у розробці дослідження Луцька з його жителями. Хочемо поділитися своїм досвідом, візією та розробити проєкти. Ми бачимо агресію Росії, як війну між старим і новим, між застарілими поглядами й проактивною молоддю, яка хоче прийняти досвід Європи. Для того, щоб вийти на глобальний масштаб потрібно починати з малого. Луцьк прекрасне місто для початку, бо тут вже є багато можливостей».  

28 травня іноземні архітектори провели професійний воркшоп для місцевих архітекторів та поділилися досвідом своїх проєктів.

ГО «Алгоритм дій» закликає містян взяти участь в опитуванні про Луцьк. Разом із ідеями та матеріалами, які команда напрацювала з лучанами на воркшопах, воно  стане важливою складовою дослідження міста та допоможе при розробці майстер-плану.

Ініціатор проєкту Urban Vision Lutsk громадська організація «Алгоритм Дій» у партнерстві з ГО Місто.перезавантаження та Офісом міського розвитку Urban Reform.

Читайте також: 

  • Лучан запрошують обговорити місто та його «діагнози»
  • «Викладачі вважають, що їх принижують, коли пропонують хабар», - волинянки розповіли про навчання у Польщі

Можливо зацікавить

Передчасно обірвалося життя працівника Волинського театру ляльок

Передчасно обірвалося життя працівника Волинського театру ляльок

ДТП у Рованцях, аварія у Рованцях
відео

У селі біля Луцька на дорозі збили людину. Відео

доброволець втрати війна

Пішов добровольцем на фронт: на Харківщині загинув 19-річний студент луцького коледжу Максим Відринський

Шевченко
відео

«Новий хіт»: артист з Луцька випустив пісню на вірш Шевченка

Тимощук

«Завжди показував себе, як справжнього патріота»: відомий ексфутболіст пояснив, чому лучанин Тимощук зрадив Україну

Тимощук

«Він був лідером і легендою нашої збірної»: відомий тренер розповів, чи пробачать українці зрадника з Луцька Тимощука

на щиті Луцьк

«Повертаємось з родинних свят у страшну реальність»: до Луцька востаннє повернуться полеглі Герої

Великдень Луцьк
відео
фото

У центрі Луцька - концерт до Великодня

полуниця Луцьк

Перша літня ягода в Луцьку: чи можна вже купувати полуницю