Світла п’ятниця після Великодня: чого не можна робити у цей день

Світла п'ятниця: заборони у цей день

Одразу ж після Пасхи віруючі люди відзначають Світлий тиждень, або седмицю. І найважливіше свято буде в п'ятницю. Воно так і називається – Світла п'ятниця. У 2024 році Світла п’ятниця припадає на 10 травня.

П’ятницю Світлої седмиці відзначається на честь великої і світлої події для всіх віруючих людей – воскресіння Ісуса Христа. Як ми вже сказали, її відзначають на наступний тиждень після Великодня, - пише ITV media group.

А Світлою вона називається, бо присвячена такій  світлій і радісній події – воскресінню Ісуса.

П’ятниця Світлої седмиці: традиції свята

У церквах і у всіх храмах цього дня відзначають пам’ять ікони Божої Матері «Живоносне Джерело». Тут традиції так само пов’язані з водою, на богослужінні її освячують, а після цього - роблять хресний хід до найближчої водойми.

Люди, які відвідали церкву і набрали води,  використовують її в своїх цілях: поливають город, дерева, сад – вважається, що це посприяє гарному врожаю.

Ну а крім цього були традиції, які не зовсім пов’язані з релігією і християнством, але вони все одно досить цікаві. Наприклад, у слов’ян була поширена традиція в Світлу п’ятницю запрошувати зятя в гості до тещі і тестя. Тому п’ятницю називали Прощеним днем.

А в деяких регіонах люди запрошували в гості не тільки зятя, а й всю його родину. А дівчата в цей день дуже рано прокидалися, щоб вмитися ранковою росою, вони вірили, що роса допоможе зберегти їм молодість і красу.

Світла п’ятниця: чого не можна робити

У цей день немає дуже строгих заборон, але деяких правил все ж  варто дотримуватися. Не можна забувати, що цей тиждень повністю приурочений радісній події, тому і поводитися потрібно відповідно – не можна злитися, лихословити, лаятися і так далі.

Так само, в цей день заборонено відвідувати кладовище. Для цього є спеціальний день – Радониця.

Читайте також:

Можливо зацікавить