Світла середа: що категорично заборонено робити

Світла середа

За давніми традиціями Великдень святкується сім днів. Свято триває від Воскресіння Христового до Неділі Фоми. Кожен день цього тижня називається Світлим та має свої традиції, прикмети і заборони.

Зокрема, у Світлу середу, або «Хороводницю», в селах традиційно починали водити хороводи, які тривали до Дня Святої Трійці. Зазвичай цього дня молилися Господу, щоб він дав здоров’я всій родині.

Про це пише Донбас 24.

Головні традиції свята

У середу Світлої седмиці, як і весь тиждень після Великодня, християни повинні молитися і співати так звані великодні години. По середах «Великодніх святок» люди влаштовували танці і веселощі. І дорослі, і діти збиралися «на музику», щоб провести святки. Дорослі шукали в ці дні квіти рясту, а знайшовши — топтали їх, примовляючи: «Щоб і на той рік діждать рясту топтати». Водночас у народі середа завжди вважалася саме жіночим днем. У цей день незаміжні дівчата ворожили на судженого і проводили ритуали на залучення кохання. Після цього вони виходили на вулицю в надії зустріти майбутнього чоловіка. Також у Світлу середу в народі було заведено водити хороводи, які тривали до самої Трійці.

Що цього дня не можна робити?

  • Не можна відвідувати померлих на кладовищі і влаштовувати поминки. Вважається, що віряни повинні бути повністю поглинені радістю від воскресіння Христа.
  • Якщо по дорозі додому зустріти бідну людину, не можна відмовляти їй в допомозі. Бажано нагодувати її або допомогти їй грошима. Натомість можна попросити, щоб вона помолилася за ваших покійних рідних.
  • Забороняються вінчання.
  • Цього дня не можна шити, в’язати, вишивати і прати. Всю роботу по дому краще залишити на інші дні.
  • У Світлу середу не бажано важко працювати. Цей день ще називають Громова середа. Наші предки вірили, що якщо вийти на город і почати щось садити, то град знищить весь урожай.

Читайте також:

Можливо зацікавить