Світла субота: що категорично заборонено робити в цей день

Світла субота

Одразу ж після Пасхи віруючі люди відзначають Світлий тиждень, або седмицю. Останній день Світлої седмиці (тижня) називають Світла субота. Цьогоріч він припадає на 11 травня.

Наші предки вважали, що Світлий тиждень — час радості, веселощів, відпочинку. Весь Світлий тиждень після Великодня вітаються «Христос Воскрес!» і чують у відповідь «Воістину Воскрес!». В суботу Світлого тижня відбувались різні гуляння та веселощі, одним з яких було «катання яєць»: всі охочі складають півколом свої фарбовані яйця на низькій гірці, після чого один з них скачує своє яйце зверху, намагаючись збити якомога більше чужих. Всі збиті яйця гравець забирає собі, пише 1+1.

У церквах у день Світлої суботи благословляють артос (священний хліб), освячений у Великодню ніч, та розділяють його між тими, хто цього потребує. Особливо важливо дати артос хворим, оскільки вважається, що він має цілющі властивості.

Світла субота: що можна робити у цей день

З одного боку, Світлий тиждень і Світла субота зокрема, має відношення до великодніх свят, однак уерква не забороняє працювати, зокрема в саду та на городі. Із цього дня господині вже повноцінно приступали до домашньої роботи. У суботу намагалися проводити весело і шумно час. Відвідували родичів і відпочивали від роботи. У Світлу суботу дозволяється хрестити дітей. 

Що не можна робити у Світлу суботу

У Світлу суботу не можна лаятися і позичати гроші. Також заборонено сумувати за померлими. Цими днями не проводять панахиди. На світлому тижні не прийнято проводити обряд вінчання.

Читайте також:

Можливо зацікавить