Температура води в озері: коли найкращий час для комфортного відпочинку на Світязі

Температура води в озері: коли найкращий час для комфортного відпочинку на Світязі

Озеро Світязь - перлина Волині, яка зачаровує своєю красою. Кристально чиста вода має цілющі властивості, а навколо розкинулися густі хвойні ліси, аромат яких витає у повітрі. Через таку дивовижну атмосферу озеро закохує у себе тисячі відпочивальників.

Про те, яка прогнозується температура води в озері Світязь у першу декаду серпня, і чи буде вона приємно теплою для купання, пишуть Вікна.

Світязь є найглибшим озером в Україні, і найбільшим з усіх. Воно розташоване на території Шацького природного парку у Волинській області.

Його розміри насправді вражають, адже вода йде до обрію, і здається, що ти — на морі. Площа озера становить понад 26 квадратних кілометрів, найбільша глибина сягає 58,4 м, а середня — майже 7 м. Та глибина змінюється плавно, біля берега вона невелика, тож водойма цілком безпечна для відпочинку з дітьми. 

Яка температура води в озері Світязь у Шацьких озерах

Вода в озері чиста та м’яка, дно видно на кількаметровій глибині. Влітку озеро прогрівається приблизно до 20°С, і хоча це водичка, яка достатньо бадьорить, купатися у ній — величезне задоволення. За даними порталу ukr.seatemperature, у першу декаду серпня очікується така температура води:

Таблиця значень температури води в озері (прогнозована)

  • 6 серпня — 20.4°C
  • 7 серпня — 21.7°C
  • 8 серпня — 21.5°C
  • 9 серпня — 19.9°C
  • 10 серпня — 22.0°C
  • 11 серпня — 20.4°C
  • 12 серпня — 21.5°C
  • 13 серпня — 20.1°C

Яка температура води комфортна для купання людині

Комфортний температурний режим для кожної людини особистий, і залежить від її стану здоров’я та терморегуляції. Хтось мерзне при +18, а комусь це — цілком нормальна, навіть, тепла, температура.  

Комфортною для купання вважають температуру води від +22 до +25 градусів. Але на те, як саме відчувається температура води, впливають й інші чинники: чи спекотно, чи прохолодно у повітрі, захмарене сонце чи сонячні промені не знають перешкод, глибина водойми в місці купання.  Усі разом плюс індивідуальна чутливість до холоду (тепла) створюють відчуття комфорту чи дискомфорту. 

За даними Українського гідрометцентру, існує така градація температурного режиму для купання:

  • +14 +17 — лише для загартованих людей. Плавати в такій воді людям, які мають проблеми з серцем чи судинами, небажане. Максимум перебування у ній може становити 5-7 хвилин.
  • +18 +22 — вода, яка бадьорить і підходить навіть для тривалих запливів.
  • +22 +24 — комфортна температура води, навіть для тих, хто мерзне влітку.
  • +25 +27 —  ідеальна вода, за відчуттям — дуже тепла та комфортна.

Коли краще їхати на Світязь

Світязь лишається прекрасним за будь-якої погоди, і навіть у дощ не втрачає своєї романтичної чарівності. Та якщо ти плануєш поплавати в його водах, знай: зазвичай комфортна температура води для купання тут встановлюється в червні, здебільшого — в кінці місяця. Теплою вона лишається до кінця серпня.

Загалом протягом року тут буває близько 40 днів, комфортних для купання, коли температура води тримається у межах від 15°C до 27°C. 

Зазвичай купальний сезон на Світязі закінчується у вересні.

Читайте також:

Можливо зацікавить