Третя Пречиста 2023: нова дата Введення до храму Пресвятої Богородиці та що категорично не можна робити

Третя Пречиста 2023: нова дата Введення до храму Пресвятої Богородиці та що категорично не можна робити

До переходу ПЦУ та УГКЦ на новоюліанський календар українці святкували Введення до храму Пресвятої Богородиці 4 грудня. Однак від 1 вересня 2023 року це свято припадатиме на 21 листопада.

Про це повідомляє ТСН.

Пов'язана дата з народженням Діви Марії та визначенням її майбутньої долі. Для українців цей день багатий ще й цікавими давніми традиціями та обрядами.

Введення до храму Пресвятої Богородиці: що це за свято

Довгий час батьки Марії, Іоаким та Анна, не могли зачати дитину, тому постійно молилися і просили Господа, щоб той подарував їм можливість насолодитися батьківством. Бог відповів на їхні молитви за обіцянку віддати майбутнього первістка служінню до Єрусалимського храму.

Згодом у подружжя народилася донька, яку вони назвали Марією. Коли дівчинці виповнилося три роки, батьки, пам'ятаючи про свою обіцянку, відвели її до Єрусалимського храму. Там вона вчилася і жила аж до заручин з майбутнім чоловіком, Йосипом. Саме день, коли Іоаким та Анна відвели Марію до храму, і є Введенням.

В народі свято часто називали «воротами зими», адже воно ніби відкриває низку важливих зимових свят, зокрема Різдво, яке українці відтепер святкуватимуть 25 грудня.

Як пише 1+1, у день Введення в Храм Пресвятої Діви Марії заведено молитися за Боже благословення для дітей. Бездітні пари просять про дарування потомства. Вагітні моляться Богородиці про вдалі пологи. Це пов'язано з християнською історією цього свята. Батьки Марії, Іоаким та Анна довго не могли мати дітей і благали у Бога послати їм такий подарунок з небес. Натомість вони обіцяли віддати немовля в Єрусалимський храм. І коли це сталося і у них народилася донька Марія, то як і обіцяли, її відвели в Єрусалимський храм, де дівчина вчилася і жила, аж поки не заручилася з Йосипом. День, коли батьки Діви Марії відвели дівчину в храм і святкується як Третя Пречиста.

Що не можна робити 

В народному календарі Третя Пречиста вважалася одним зі свят, які символізували прихід зими. Наші предки не лише вшановували Марію, але і проводили різноманітні обряди, щоб накликати на себе і свою родину багатство, добробут на весь рік.

Що не можна робити на Введення в храм Пресвятої Богородиці

  • укладати церковний шлюб
  • шити
  • прибирати
  • прати
  • ображатися, злитися, засуджувати когось
  • давати в борг.

Читайте також:

Можливо зацікавить