Ціни на хліб: як вплине на вартість підрив Каховської ГЕС

Ціни на хліб: як вплине на вартість підрив Каховської ГЕС

Ціни на хліб в Україні внаслідок підриву Каховської ГЕС не зміняться, хоча внаслідок емоційної реакції на катастрофу відбувся спекулятивний стрибок цін на зерно.

Про це розповів економіст Сергій Фурса у сюжеті програми «Сніданок з 1+1», передає ТСН.

У сюжеті зазначається, що за даними Української універсальної біржі, у країні подорожчало зерно, а найбільше – соя та пшениця. На ціну вплинули декілька факторів. Так, ЄС побоюється дефіциту збіжжя через суху та спекотну погоду у Франції та Німеччині. Ще одна причина – продовження заборони на постачання агропродукції з України.

Найбільш імпульсивно на ціну українського зерна вплинув підрив росіянами Каховської ГЕС, внаслідок чого вода затопила велику територію півдня України.

«Це був просто спекулятивний стрибок в один день, це була емоційна реакція на невідому велику подію, вплив якої важко було оцінити», – пояснив Фурса.

Найбільше за тиждень (майже на 2%) зросла вартість фуражної пшениці, з якої виготовляють корм для тварин. Здорожчало і зерно, з якого виготовляють борошно для хліба. Так, вартість пшениці третього класу зросла на близько 0,5%, а от пшениця другого класу подешевшала.

Ціни на хліб: як вплине на вартість підрив Каховської ГЕС

Однак за кілька днів ціни на пшеницю повернулися до попереднього рівня. Фурса зазначив, що на вартість хліба в Україні це ніяк не вплине.

«Ціни врівноважилися, і насправді вибух на греблі Каховської ГЕС жодним чином не вплине на ціну хліба. Впливає інфляційна динаміка. Зараз ми побачимо сповільнення інфляції, тобто ціни зростають, але помірніше, ніж зростали минулого року», – розповів економіст.

Аналітики аграрного ринку кажуть, що українці зараз не відчувають коливання цін на зерно. Підрив Каховської ГЕС також не вплине на подорожчання збіжжя, яке експортується з України. Усе тому, що порти у підтопленому регіоні не залучені до роботи «зернового коридору». Зростання цін на зерно вже зупинилося, і його вартість поступово знижуватиметься.

Вплив підриву Каховської ГЕС на ціни

Вплив підриву Каховської ГЕС на ситуацію з цінами в Україні не такий трагічний, як на екологію та інші сфери, вважає економіст Олег Пендзин. Зокрема, цього року держава не дуже розраховувала на постачання аграропродукції з Херсонщини, адже тамтешні території потребують розмінування. Експерт прогнозує, що в наступні роки виникнуть проблеми з фруктами та овочами саме з Херсонщини, адже після катастрофи там почнуть сохнути сади. Пендзин зауважив, що ситуація із затопленням вплинула на ціни на зерно, однак в Україні дефіциту ні на що не буде.

Водночас в ООН попередили про величезний вплив підриву Каховської ГЕС на глобальну продовольчу безпеку, про зростання цін на продукти харчування і проблеми з водою для сотень тисяч людей у світі.

Читайте також:

Можливо зацікавить