У громаді на Волині судять директорку «первинки» за корупцію

У громаді на Волині судять директорку «первинки» за корупцію

У Рожищенському суді триває розгляд провадження за обвинуваченням у кримінальному правопорушенні директорки Рожищенського центру ПМСД.

Останнє засідання суду в цій справі відбулось у понеділок, 29 липня, - повідомляє Район.Рожище.

Справу розглядає голова суду Іван Сіліч. Процесуальне керівництво досудовим розслідуванням здійснював Офіс Генерального прокурора, він же є державним обвинувачем у справі.

Посадовицю, разом з іншими медиками області та іншими посадовими особами, підозрюють у кримінальному правопорушенні за статтею 368 Кримінального кодексу України.

Згідно з матеріалами справи, на Волині працівники Національної поліції викрили масштабні корупційні схеми в медичній сфері.

Керівників кількох закладів системи охорони здоровʼя області, зокрема й директорку Рожищенської «первинки», підозрюють в тому, що вони налагодили систему «відкатів» за поставку товарів за бюджетні кошти. За матеріалами слідства, розмір «винагороди» становив – 10-20% від загальної суми договору.

Як встановили оперативники управління стратегічних у Волинській області та слідчі Головного слідчого управління Нацполіції, до організації корупційних схем причетні керівники сімох різних медзакладів та працівники-уповноважені особи із закупівель. 

«За укладання договорів на поставку медобладнання та подальше перерахування бюджетних коштів представники комерційних структур віддавали від 10 до 20 відсотків «відкату», – йдеться у матеріалах Департаменту стратегічних розслідувань Національної поліції України.

21 листопада 2023 року поліцейські затримали керівників трьох медичних закладів. Ще чотирьом фігурантам кримінальних проваджень повідомили підозри.

У ході слідства оперативники та слідчі задокументували численні факти отримання посадовими особами неправомірної вигоди. Лише за кількома договорами вона становила майже 230 тисяч гривень.

Як стало відомо під час розгляду справи в Рожищі, попередньо посадовицю обвинувачують за частиною 3 статті 368 Кримінального кодексу України. Йдеться про неправомірну вигоду у великому розмірі або порушення, вчинене службовою особою, яка займає відповідальне становище, або за попередньою змовою групою осіб, або повторно, або поєднане з вимаганням неправомірної вигоди.

Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі від п’яти до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю до трьох років, з конфіскацією майна.

Однак сторона захисту заперечує проти такої кваліфікації обвинувачення, тобто частини 3 статті 368 ККУ.

Зокрема, адвокат звернув увагу суду на заяву, на підставі якої було розпочате первісне кримінальне провадження. Він підкреслив, що у заяві підприємця, який продає медичне обладнання, не було згадано фактів протиправної діяльності його підзахисної.

Також у суді розглянули рапорт оперуповноваженого, з якого вбачається, що директорка медзакладу в Рожищі вимагала «відкат» у розмірі 20% від закупівлі. Цю інформацію оперативний працівник отримав під час одного з допитів заявника – підприємця, що постачає медобладнання.

Адвокат зазначив, що вимагатиме додаткового вивчення протоколів цих допитів у суді.

Зрештою, наступний судовий розгляд призначили на 12:00 5 вересня.

Читайте також:

Можливо зацікавить