У Луцьку хочуть перейменувати ще 4 вулиці. Які саме

У Луцьку хочуть перейменувати ще 4 вулиці. Які саме

З січня минулого року і дотепер у Луцькій громаді перейменували понад 90 вулиць, провулків та скверів. Це пов’язано з процесом декомунізації та дерусифікації. Проте, наприкінці січня спливає термін, до якого органи місцевого самоврядування повинні перейменувати вулиці, а таких у місті понад 30. Тож відповідна комісія міськради подасть на розгляд луцьких депутатів пропозиції щодо перейменування ще 4 вулиць міста

Про це стало відомо у четвер, 25 січня, під час засідання комісії з впорядкування назв вулиць Луцької громади. 

Члени комісії розглянули 12 питань щодо перейменування вулиць громади. Серед них - перейменування вулиці Ландау на вулицю Дениса Костюка. Заступниця голови комісії Софія Гула розповіла, що результати електронного голосування громадян щодо цього - однозначні.

«В результаті електронного голосування ми отримали 43 голоси «за» перейменування вулиці на честь Дениса Костюка. Інших варіантів запропоновано не було, тому їх не розглядали».

Нагадаємо, Денис Костюк загинув 22 березня минулого року під час виконання бойового завдання в районі населеного пункту Бахмут Донецької області, захищаючи територіальну цілісність та незалежність України.

У Луцьку хочуть перейменувати ще 4 вулиці. Які самеУ Луцьку хочуть перейменувати ще 4 вулиці. Які саме

Загалом, на розгляд депутатів під час наступної сесії Луцької міської ради запропонують перейменування чотирьох вулиць громади. Комісія вирішила доручити департаменту архітектури та містобудування підготувати проєкти рішеннь щодо перейменування таких вулиць: 

  • вулиці Гризодубової на вулицю Василини Демчинської (Василина Степанівна Демчинська - організаторка медичної допомоги повстанцям УПА, уродженка села Піддубці, тепер Луцького району);
  • вулиці Ландау на вулицю Дениса Костюка;
  • вулицю Захарова на вулицю Князя Романа;
  • вулицю Левітана на вулицю Степана Ленкавського (Степан Ленкавський - український політичний діяч, публіцист, один із ідеологів Організації українських націоналістів).

До слова, 1 січня нинішнього року у Луцьку стартувало громадське обговорення перейменування вулиці на честь 28-річного загиблого Героя. Йдеться про вулицю Крилова, яку  планують перейменувати на вулицю Миколи Мялковського, що загинув 4 грудня 2023 року на війні. Триватиме обговорення до 1 березня 2024 року.

Нагадаємо, процес декомунізації в Україні узаконили ухваленим Верховною Радою 9 квітня 2015 року пакетом законів, згідно з якими усі радянські назви потрібно змінити, радянську символіку - демонтувати.

Читайте також:

Можливо зацікавить