У центрі Луцька назвали сквер

У центрі Луцька назвали сквер

Сквер на перетині вулиць Лесі Українки та Сенаторки Левчанівської носитиме ім’я художника Миколи Кумановського. 

Відповідне рішення ухвалили депутати під час сесії міськради у середу, 28 червня. 

До слова, раніше іменем Миколи Кумановського назвали колишню вулицю Хакімова, проте мешканці були проти, і депутати вирішили скасувати це рішення і перейменувати цю вулицю на Дольну. 

Довідково:  

Кумановський Микола - живописець, графік, скульптор, який мешкав у Луцьку. 

Народився 31 серпня 1951 р. в містечку Сатанів на Хмельниччині у звичайній українській сім’ї. Батько, Іван Прокопович Кумановський, пережив голодомор 1933-го, був свідком лихоліть Другої світової війни, відчув на собі німецький полон, працю гастарбайтера. Мати, Марія Бернадівна Поплавська, разом із своєю сім’єю після розкуркулення потрапила у заслання в Казахстан, звідки після війни юною дівчиною, ледь не пішки, повернулась в Україну. 

У 1968 р., після закінчення восьми класів Сатанівської середньої школи, Микола Кумановський за порадою батьків пішов навчатися на перукаря у комбінат побутових послуг. 

У 1970—1975 рр. навчався у Львівському училищі прикладного мистецтва ім. Івана Труша. 

У 1975—1979 рр. навчався у Львівському державному інституті прикладного та декоративного мистецтва. У 1978—1979  рр. Микола Кумановський працював бутафором Львівського театру ляльок, 1982 р. — художником-постановником Волинського театру ляльок, а з 1985 по 1987 рр. обіймав посаду головного художника театру. 

У 1979—1981 рр. — був першим головою об’єднання Клубу творчої молоді. З кінця 1980-х рр. Микола Кумановський займався лише творчою роботою.

Читайте також: 

  • Без Пушкіна і Грибоєдова: у Луцьку перейменували 8 вулиць. Повний список
  • У Луцьку відбудеться мультимедійна вистава-перформанс «Кострубізми. Кумановський»
  • Була Хакімова - тепер Миколи Кумановського: у Луцькій громаді перейменували кілька вулиць

Можливо зацікавить