У селищі на Волині відкрили першу майстерню етнопростору

У селищі на Волині відкрили першу майстерню етнопростору

У селищі Ратне відкрилася майстерня «Оберіг», яка презентує роботи місцевих майстрів рукоділля з Ратнівського краю.

Про це Район.Ратне розповіла одна з організаторок етнопростору Єлизавета Ярема.

Свої двері для відвідувачів «Оберіг» відкрив 1 вересня 2024 року. В етнопросторі зібрані вишиванки, ляльки-мотанки, рушники, доріжки, посуд та багато інших речей, що відображають культуру Ратнівського краю. Також в «Оберезі» організовуватимуть різноманітні майстерки із виготовлення свічок, картин та інших виробів.

1 вересня… День знань, День підприємця, перший день осені і початок втілення нашої з коліжанкою мрії…З Божого благословіння ми розпочали дуже цікаву справу, яка знаходить відгук в серцях українців. Війна розбудила в нас все українське…

Ми давно мріяли мати такий простір, де можна зібрати майстрів рукоділля Ратнівщини, та доторкнутися до старовинного українського мистецтва, відчути давню українську культуру в сучасному баченні, почути забуту обрядову пісню, створити картину зі стародавньої бабусиної вишивки, сплести віночок-оберіг, поринути в минуле і згадати наших предків. Україну та українців сьогодні знає весь світ, – зауважила Єлизавета Ярема.

Як зазначила майстриня, в етнопросторі вона має на меті створювати такі речі, які зацікавлять і дорослих, і діток.

Відродження забутих українських обрядів, притаманних Волині, майстер-класи з виготовлення оберегів, віночків, ляльок-мотанок, перетворення бабусиних вишивок, які десь там в скринях, в сучасні картини, затишні вечорниці, сезонні фотозони та інші цікаві заходи, – розповіла рукодільниця.

Зокрема, жінка анонсувала, що майстерня етнопростору згодом проведе свій перший майстер-клас зі збереження старовинної родинної вишивки в картині, який відбуватиметься з 4 по 6 вересня 2024 року. 

У кожної української родини десь в шафах є бабусині вишивки - серветки, рушники, пошивки … Ми пропонуємо зберегти такі вишивки та поєднати їх із сучасними інтерʼєрами, як памʼять для наступних поколінь, – розповіла Єлизавета Ярема.

Цей майстер-клас відбуватиметься у зручний для вас час протягом трьох днів. Тривалість одного заняття від двох до трьох годин.

За деталями звертайтеся за номерами телефонів: Єлизавета – 097 932 76 95; Олена – 097 014 41 73.

Читайте також:

Можливо зацікавить