У старовинній українській церкві відшукали зображення чотирьох великих тризубів

У старовинній українській церкві відшукали зображення чотирьох великих тризубів

У церкві Св. Параскеви, що в с. Великий Ключів Коломийського району Івано-Франківської області, під час реставраційних робіт відшукали зображення чотирьох великих тризубів.

Про це повідомляють на сторінці краєзнавчого проєкту «Україна Інкогніта».

У церкві Св. Параскеви, що в с. Великий Ключів Коломийського району Івано-Франківської області, під час реставраційних робіт напередодні, 8 грудня, віднайшли зображення чотирьох великих тризубів.

Як повідомив місцевий священник Арсеній Ужитчак, купол вівтарної частини церкви здавна прикрашали чотири великі медальйони із зображеннями святих рівноапостольних князів Володимира та Ольги, а також святих Бориса і Гліба і архистратига Михаїла. Вони були нанесені на листах фанери, однак, коли під час реставрації фанеру зняли, виявилося що під ними були приховані зображення тризубів.

На думку священнослужителя, їх автором є український іконописець Павло Запоріжський, який розписував цей храм у 1930-х рр.

«І це мали його попросити свідомі ключівські люди, які тоді були в селі та яким були дорогі наші національні символи. А потім прийшла російсько-комуністична влада і вони приховали Тризуби. Але не стерли, не зшкребли, а зберегли, сподіваючись, що хтось колись їх виявить. А ті люди, які знали цю таємницю, померли, очевидно, ще на початках нашої Незалежності. І ось через 90 років це сталося: Тризубний мальований квартет більше не в забутті!», – додав він. 

У старовинній українській церкві відшукали зображення чотирьох великих тризубівУ старовинній українській церкві відшукали зображення чотирьох великих тризубівУ старовинній українській церкві відшукали зображення чотирьох великих тризубівУ старовинній українській церкві відшукали зображення чотирьох великих тризубів

Читайте також:

Можливо зацікавить