В Україні є нова загроза блекауту: кому вмикатимуть світло найперше

В Україні є нова загроза блекауту: кому вмикатимуть світло найперше

Цього року Росія планує продовжити удари по об'єктах енергетичної системи. Уряд пропонує визначити категорії громадян, яким першим відновлюватимуть електропостачання у разі її пошкодження.

Про це пише 24 канал

У Міненерго заявляють, що цього опалювального сезону вдаватися до блекаутів не планують, бо сподіваються, що їм вдасться швидко відновлювати можливі пошкодження енергосистеми. Втім, графіки відключень про всяк випадок підготували.

У ГУР, і в Повітряних силах неодноразово вказували на підготовку окупантів до обстрілів наших енергетичних об'єктів. А отже, ризик тривалих відключень світла таки лишається.

Нещодавно Мінсоцполітики розробило проєкт постанови Кабміну, в якому пропонує визначити шість категорій громадян. Їм надаватимуть пільги у питанні електрозабезпечення. Саме цим особам першими відновлюватимуть електропостачання у разі ймовірних блекаутів.

До вразливих споживачів належать:

  • одержувачі житлових субсидій;
  • особи з інвалідністю І та ІІ групи, зокрема особи, що здійснюють догляд за дитиною з інвалідністю або за особою з інвалідністю з дитинства, які не є одержувачами житлових субсидій;
  • особи, які утримують дитячі будинки сімейного типу і які не є одержувачами житлових субсидій;
  • багатодітні та малозабезпечені сім’ї, які не є одержувачами житлових субсидій;
  • прийомні сім’ї, які мають під опікою трьох і більше дітей і не є одержувачами житлових субсидій;
  • побутові споживачі електричної енергії, які знаходяться в житлових приміщеннях (квартирах, будинках), життя та здоров’я яких залежить від безперервної роботи медичного обладнання, яке живиться від електричних мереж, що підтверджується відомостями та / або документами, і які не є одержувачами житлових субсидій.

Серед пільг, передбачені для шести категорій громадян, – заборона відключати їм електроенергію у зв'язку з несплатою / сплатою не в повному обсязі за спожиту електричну енергію у період з 15 жовтня по 15 квітня відповідного року.

Водночас, вразливі категорії споживачів мають право на першочергове отримання послуг з відновлення електропостачання в разі аварійних відключень електроенергії.

Крім того, оператори систем розподілу мають забезпечувати безкоштовний ремонт внутрішніх електричних мереж в житловому приміщенні вразливого споживача, що перебувають в аварійному стані. Вразливі споживачі звільняються від обов’язку відшкодування витрат на відновлення / припинення постачання електричної енергії на об’єкт споживача. Також вони отримують право на першочергове обслуговування у центрах обслуговування тощо.

Читайте також: 

Можливо зацікавить