В Україні розпочало роботу унікальне підприємство: чим воно особливе та яку продукцію випускає

В Україні розпочало роботу унікальне підприємство: чим воно особливе та яку продукцію випускає

Росія продовжує загрожувати безпеці українських атомних електростанцій: під час останнього нічного авіанальоту дрони «Шахед» пролетіли на небезпечно низькій висоті поблизу Рівненської АЕС.

Про це йдеться у сюжеті ТСН. 

Будь-яка атомна електростанція - це сотні об’єктів, зосереджені на великій території. Окрім, самих ядерних реакторів, машинні зали із велетенськими турбінами, розподільчі пристрої та власні підстанції, які передають електрику з АЕС в населені пункти. І саме на них, за даними української розвідки, націлився ворог.

«Це архівні кадри, які ми відзняли коли були на нині окупованій Запорізькій АЕС. Це високовольтна підстанція і її міць відчувається просто на звук. Саме такі об’єкти можуть стати ціллю для росіян напередодні цієї зими. Якщо її вивести з ладу - енергоблок перестане працювати. Бо видавати електроенергію буде нікуди», - каже кореспондентка Ірина Прокоф'єва

Навіть, якщо атомна станція не видає світло в міста, тобто не працює, їй все одно потрібна електроенергія на власні потреби. Якщо живлення з мережі припиняється - загроза ядерній безпеці неминуча. Таке Україна вже переживала: під час окупації Чорнобильської АЕС.

Якщо на атомних станціях припиняється зовнішнє електропостачання - миттєво включаються дизель-генератори. За усіма протоколами МАГАТЕ палива в них вистачає на дві доби. Втім, генератори, як і будь-яка техніка, потребують постійного контролю та ремонту. Деякі запчастини для них, так склалось історично, Україна купувала у Росії. Але не тепер. 

«Ці деталі в Україні не випускались. Це було російського виробництва. Ви розумієте, що зараз купувати там неможливо. А залишитись без цих деталей означає зупинити енергоблок», - каже Григорій Городнер, керівник підприємства.

В «Енергоатомі» знайшли, як замістити російський імпорт власним виробництвом.

«Це наш відокремлений підрозділ, який входить в наш склад НАЕК Енергоатом і він фактично виробляє ті запасні частини, які нам потрібні для роботи наших енергоблоків і які ми раніше постачали з РФ», - каже керівник АТ НАЕК «Енергоатом» Петро Котін

Тут працюють десятки фахових інженерів і техніків, які вже опанували нові станки. І нині на цих складних механізмах виготовляють такі необхідні деталі для безпеки українських атомних електростанцій. 

«Важливіше обладнання на атомній станції, ну за вийнятком реактора самого ніж дизель-генератори немає. Коли станція втрачає все, зовнішнє енергопостачання, вона переходить на дизель-генератори. І саме для дизель-генераторів тут буде виготовлятися запасні частини. Це наш останній крок по закінченню енергетичної залежності від Росії», - пояснює Петро Котін. 

Перші запчастини з цього станка вже сходять. В «Енергоатомі» переконані, цієї зими важливі деталі для дизель-генераторів та інші важливі запчастини шукати по світу не доведеться, бо тепер маємо власні. 

Читайте також:

Можливо зацікавить

Зеленський, ООН, атака на АЕС

Зеленський заявив, що Росія хоче атакувати три українські АЕС

На Волині судили підприємця, на фірмі якого робітнику верстат відрізав руку

На Волині судили підприємця, на фірмі якого робітнику верстат відрізав руку

АЕС, ремонт енергоблоку

Відключень світла в Україні побільшає: яка причина

пожежа підприємство

Горіло обладнання: на Волині сталась пожежа на підприємстві

Керівників підприємств можуть зобов'язати вручати повістки

Керівників підприємств можуть зобов'язати вручати повістки своїм працівникам

мобілізація, ТЦК, працівники підприємств

У Раді повідомили, хто буде відповідати за неявку військовозобов'язаних працівників підприємств до ТЦК

Чоловіча професія
інтерв'ю
фото

Опанування «чоловічої» професії, підколи з боку колег та любов до роботи: розмова з водійками автонавантажувачів

Шиють брендові сорочки для Європи: підприємство із Краматорська більше року успішно працює на Волині

Шиють брендові сорочки для Європи: підприємство із Краматорська більше року успішно працює на Волині

На Волині директор підприємства за несплату податків «попав» на 4 мільйони гривень

На Волині директор підприємства за несплату податків «попав» на 4 мільйони гривень