В Україні затвердили нову професію: що відомо

В Україні затвердили нову професію: що відомо

В Україні офіційно з'явиться нова професія – оператор з пошуку вибухонебезпечних предметів (демінер). 

Про це повідомляє пресслужба Міністерства економіки України.

Національне агентство кваліфікацій схвалило професійний стандарт «Оператор з пошуку вибухонебезпечних предметів (демінер)». Раніше в Україні не існувало єдиного професійного стандарту для демінерів, що ускладнювало підготовку фахівців.

Наявність нового стандарту створює єдині правила для навчання, що дозволить залучити до гуманітарного розмінування ветеранів і полегшить їхню інтеграцію як в українській, так і в міжнародній сфері.

Заступник міністра економіки України Ігор Безкаравайний підкреслив, що новий стандарт значно розширить можливості для навчання і дозволить отримати кваліфікацію, що визнається на міжнародному рівні.

Після затвердження стандарту будуть введені в правове поле нові вимоги, зокрема присвоєння коду професії та упорядкування оплати праці. Також буде розроблено освітній стандарт для підготовки дипломованих демінерів.

«Люди з інвалідністю, включаючи тих, хто має ампутації, можуть працювати на посаді демінера у нетехнічному обстеженні території за допомогою дронів та іншої техніки. Це відкриває довгострокові перспективи для роботи в цій сфері. В Україні є багато можливостей для роботи демінером, і важливо, щоб ветерани могли використовувати свої навички у мирному житті.

Окрема подяка Міністерству економіки України за ініціативу по розробці професійного стандарту демінер та Національній агенції кваліфікацій за усвідомлення потреби у стандарті та оперативного в оформленні документального супроводу і всебічній підтримці», – зазначив директор ТОВ «Шериф-Розмінування» Євгеній Антипенко.   

Розроблений стандарт передбачає п'ять рівнів підготовки, від базового рівня для нетехнічного обстеження до рівня для розмінування територій і будівель.

Читайте також:

Можливо зацікавить