Великдень 2024: які страви мають бути на святковому столі

Великдень 2024: які страви мають бути на святковому столі

Всі знають, що перед Великоднем обов'язково потрібно спекти паску, адже це важливий символ Воскресіння Ісуса Христа. Але, не паскою однією має бути багатий стіл. Що потрібно обов'язково зробити у Великдень та які страви потрібно приготувати на святковий стіл.

Про це пише «Главред» 

Як правильно накрити Великодній стіл

Найголовніше, що має бути на святковому столі - паска із солодкою глазур'ю. В народі вважають, що чим пишніша та велика паска, тим багатше буде святковий стіл та подальше життя родини. Тож, під час приготування паски на Великдень потрібно покласти багато цукатів, родзинок також можна додати шматочки шоколаду та горіхи. Щоб паска була гарною, варто гарно обмазати її глазур'ю.

Також однією із найголовніших страв на Великдень є варені яйця пофарбовані та розмальовані. Вважається, що варто фарбувати яйця у червоний колір, адже цей колір означає, що Ісус воскрес із мертвих.

Досвідчені господині наголошують, що на столі необхідно має бути домашня ковбаска із часником. Вона може бути зі свинини та курятини.

Буженина також дуже шанується на столі - це одна із найсмачніших страв, яку потрібно ставити на стіл у Великдень.

В народі вважають, що на столі також обов'язково має стояти свячена сіль, адже це символ гіркоти, яку має пізнати кожен вірянин, коли очищається від своїх гріхів. Часто також на стіл ставлять і хрін - він символізує міцність і незламність духу.

На Великодній стіл також можна поставити червоне вино або домашню наливку, аби трішки пригоститись із рідними.

Що не можна ставити на стіл на Великдень

Категорично не можна у цей день ставити на стіл та пити горілку, віскі, коньяк. Міцний алкоголь не варто вживати у цей святий день.

Також на Великдень не можна смажити шашлик або ставити на святковий стіл інше смажене м'ясо. Вважається, що у цей день варто утриматися від дуже жирної їжі.

Читайте також:

Можливо зацікавить