Вершинна гниль на помідорах: як врятувати врожай

Вершинна гниль томатів препарати

Вершинна гниль, або вершинка, виникає на різних сортах помідорів. Ця хвороба томатів може знищити велику частину врожаю, тому городникам обов'язково потрібно захистити помідори від вершинної гнилі.

Про те, як позбутися вершинної гнилі на городі, - пишуть Вікна.

Що таке вершинна гниль: її ознаки та причини виникнення 

Вершинна гниль виникає на місці відцвілої квітки й поступово поширюється верхівкою плоду. Часто її не одразу й помітиш, адже зверху помідор лишається неушкодженим. Та пляма, зазвичай сірого або бурого кольору, поступово росте, знищуючи томат.

Сама по собі вершинна гниль томатів не є інфекційною хворобою, вона виникає внаслідок порушення догляду за рослиною. Спричиняє її нестача кальцію.

Дефіцит кальцію у томатах може утворитися через різні обставини:

  • незбалансоване внесення мінеральних добрив: надлишок калію та фосфору, амонійного азоту — вони здатні витіснити кальцій;
  • нестача поливу у сильну спеку у поєднанні з порушенням сольового обміну рослин — коріння забирає воду у плодів, а спека посилює випаровування;
  • надмірно кислий або лужний ґрунт;
  • часті перепади від надмірної вологості до сильної сухості.
  • Треба пам’ятати, що надмірна вологість або сухість — лише супутники головної проблеми: порушення засвоєння організмом рослини кальцію. 

Перш ніж почати лікувати помідори, варто прибрати з грядки усі без винятку уражені вершинною гниллю плоди, навіть, якщо плями на них мінімальні. 

Вершинна гниль на помідорах: як боротися

Досвідчені городники впевнені, що захворюванню легше запобігти, ніж лікувати його. Але поборотися за врожай ніколи не пізно. Розглянемо, як саме це можна зробити.

Кальцієва селітра або хлористий кальцій 

Швидка допомога у разі, якщо хвороба вже бере своє. Лікувати помідори від вершинної гнилі можна, обприскавши рослини розчином кальцієвої селітри: 10-15 г добрив розчини у 10 л води й обробляй листя кожен тиждень.

Або, як варіант: полий рослини розчином кальцієвої селітри (неодмінно по вологому ґрунту): під кожен томат по 2 літри живильної рідини. 

Гарний результат у боротьбі з вершинною гниллю томатів дає обприскування листя хлористим кальцієм: 30-40 г на 10 л води. Так само, процедуру повторюй кожні 7 днів.

Кальцієва селітра з борною кислотою

Іще одним дієвим засобом, яким можна обробити помідори проти вершинної гнилі, є оприскування розчином кальцієвої селітри з борною кислотою. Візьми 7-10 г селітри, 2 г борної кислоти на 10 л води. Обробляй один раз на тиждень. 

Але будь уважним (-ою) і чітко витримуй норми добрив, адже надмірна кількість кальцію шкодить засвоєнню рослиною калію, а це пригальмує дозрівання томатів. 

Хороший результат у боротьбі з вершинною гниллю дають обприскування по листю розчином попелу.

Можна зробити витяжку з нього:  300 г попелу кип’яти протягом 30 хвилин у 2 літрах води, постійно помішуючи. Настоюй 10-12 годин, проціди. Доведи розчин до 10 літрів і обприскай рослини. Неодмінно додай у розчин прилипач, магазинний або просто трохи рідкого мила. 

Вершинна гниль на томатах: що робити, щоб вона не з’явилася

Доломітове борошно

Внесення у ґрунт доломітового борошна — добрива, яке збагатить землю кальцієм та магнієм, а ще зменшить кислотність ґрунту — буде найкращою профілактикою вершинної гнилі. Щоправда, вносити її потрібно навесні або восени. Оптимальну кількість добрива вираховують, орієнтуючись на кислотність землі чи ділянки — чим вона більша, тим вища доза (від 35 до 50 г на сотку).

Також навесні добре вкопати в ґрунт шкаралупу яєць — вона також збагатить землю кальцієм.

Читайте також:

Можливо зацікавить