Весняні заморозки на Волині: як вберегти сад

Заморозки сад

На Волині протягом тижня очікується нестійка погода. Синоптики прогнозують заморозки.

Високі врожаї безпосередньо пов'язані з правильним доглядом за деревами. Іншим фактором, незалежним від діяльності садівника, є погода. Різкі температурні коливання можуть пошкодити ніжні бруньки і пуп'янки. В такому випадку чекати хороших врожаїв не варто, дерево сильно постраждає від похолодання, пише Vseroste.

Тому дачникам важливо заздалегідь враховувати прогноз погоди. Однак якщо немає можливості дізнатися прийдешні зміни температури повітря, можна спостерігати за погодними явищами в другій половині дня. Адже заморозки найчастіше бувають в нічні або ранні ранкові години.

Способи захисту дерев

Садівники використовують ряд способів, щоб вберегти дерева від зворотних весняних заморозків.

Дощування 

При істотному зниженні температури повітря (до -5 градусів) можна використовувати обприскування або дощування дерев. Перед нічними заморозками крони дерев обприскують з обприскувача злегка підсоленою водою або поливають методом дощування з шлангів.

Важливо покрити всю крону: листочки і пуп'янки. Краплі, що залишилися на пагонах, при зниженні температури поступово охолоджуються, а при замерзанні - віддадуть тепло листю і пуп'янкам.

Зручний спосіб для ділянок зі стаціонарною системою поливу. Її достатньо періодично включати протягом ночі.

Важливо враховувати, що дощування ефективно тільки в безвітряну погоду. Сильний вітер лише погіршить становище рослин. Адже при випаровуванні вологи температура поверхні падає, пагони охолонуть ще сильніше.

Укриття

Якщо дерева в саду ще молоді, або для вирощування були обрані компактні, низькорослі або колоноподібні культури, то можна використовувати покривний матеріал для укриття крони.

В якості укривного матеріалу можуть виступати не тільки спанбонд, а й мішковина, стара постільна білизна і ганчірки. Крона дерева обмотується обраним матеріалом і фіксується мотузкою.

Залишити такий захист можна на кілька днів. Однак не варто перетримувати: при знятті укривного матеріалу можна пошкодити пагони і бутони.

Димлення

Один з найбільш простих, але дієвих способів захисту плодових дерев. Використовувати метод можна як на невеликих ділянках з декількома деревами, так і при великих площах саду.

При загрозі поворотних заморозків до -5 градусів слід з вечора набрати кілька куп з гілок, листя, іншого органічного сміття. Немає нічого поганого в тому, якщо органіка буде злегка вологою: це лише посилить димлення купи.

Багаття розташовують в безпосередній близькості до дерев, під їх кроною. Дим, що виділяється при горінні або тлінні вологого матеріалу, створює захисну завісу з теплого повітря. Це перешкоджає різкому зниженню повітря.

Щоб тління тривало довше, в основу купи можна покласти змочений горючими рідинами цегли. Сухий матеріал не дасть багато диму, тому можна злегка зволожити органіку або додати до неї кілька вологих ганчірок.

Багаття не слід залишати без уваги на всю ніч. Важливо періодично додавати органіку, виключати можливість переходу вогню на будівлі або дерева.

Підживлення і препарати

Для підвищення опірності несприятливим погодним умовам на плодових і ягідних культурах використовують обробки добривами, стимуляторами і спеціальними речовинами - кріопротекторами.

Захистити сад допоможуть: 

Калійно-фосфорні добрива. Призначені для захисту рослин від несприятливих умов. Їх розводять в стандартній концентрації і використовують для обприскування крони.

Важливо провести обробку за 2-3 дня до передбачуваних заморозків, в іншому випадку речовини не встигнуть зміцнити імунітет дерев і кущів.

Стимулятори. Вони призначені не тільки для прискорення вегетації, а й для підтримки імунітету рослин, захисту їх від коливань погодних умов. Обробляти ними слід мінімум за добу до передбачуваних заморозків.Кріопротектори. Особливі речовини, що входять до складу кріопротекторів, здатні захищати рослини двома способами. Перші утворюють на поверхні невидиму захисну плівку, інші всмоктуються в тканини і клітини, перешкоджають утворенню в них льоду.

Обробку препаратами, що захищають від холоду, проводять не менше ніж за 6 годин до заморозків. Захисний ефект зберігається до 7 днів в залежності від препарату і супутніх умов. 

ПоливРясний полив також є способом захисту саду від заморозків. Досить дуже ретельно полити культури.

Під кожну рослину виливають:

  • по 5-10 відер під дорослі дерева;
  • по 4-6 відер під кущі і виноградні лози.

Вода добре накопичує і тримає тепло. Вона поступово охолоджується, а після, при замерзанні, виділяє тепло. Можна поливати сад кілька разів за ніч. Спосіб здатний уберегти дерева від похолодання до -2 градусів.

Якщо в нічні години очікуються поворотні заморозки, не варто залишати все на самоплив. Важливо захистити бутони і квіткові бруньки від холодів. Використовувати можна підручні матеріали: воду, покривний матеріал, горючу органіку. Можна скористатися спеціальними препаратами і підгодівлею, що підвищують імунітет. Хороші результати дає комбінування декількох способів.

Читайте також:

Можливо зацікавить