Відбудова України після перемоги: бізнес зможе отримати гранти

Відбудова України після перемоги: бізнес зможе отримати гранти

Протягом найближчих років відбуватиметься масштабна відбудова за кошти міжнародних партнерів, здебільшого кредитні гроші або гранти. Мінекономіки з колегами зі Світового банку планує реалізувати спеціальну процедуру закупівель в Прозорро для потреб банку.

Про це повідомила під час засідання Ради директорів КБУ заступниця Міністра економіки України Надія Бігун.

Вона зазначила, що згідно із дорученням Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля, при кожному міністерстві буде створена окрема функція з відновлення і призначена відповідна особа, яка обійматиме таку посаду й відповідатиме за цей напрям.

Щодо Міністерства економіки України (Міністерство економіки України - Мінекономіки), то нині головна задача — відновлення економіки нашої країни. За словами пані Надії, наступні декілька десятиліть питання на скільки Україна буде економічно стійкою, сильною - це питання фізичного виживання та безпеки.

Наразі помітні позитивні результати, зокрема, прогноз падіння ВВП минулого року не здійснився, були кращі результати навіть попри постійні обстріли та воєнний час в країні.

В Мінекономіки є розуміння, що протягом найближчих років відбуватиметься масштабна відбудова за кошти міжнародних партнерів, здебільшого кредитні гроші або гранти. Відповідно до законодавства України, якщо залучаються кредитні кошти, то вони витрачаються за процедурами кредитних установ.

«Але враховуючи реальність, більшість грошей на відновлення будуть заходити через такі фінансові устави як Світовий банк, Європейський інвестиційний банк, Європейський банк реконструкції та розвитку тощо, - пояснила Надія Бігун. - Тому Мінекономіки бачить свою роль в тому, аби забезпечити доступ українському бізнесу до таких проєктів. Наразі вже йде активна робота з колегами зі Світового банку, аби реалізувати спеціальну процедуру закупівель в Прозорро для потреб банку».

Український бізнес здебільшого знайомий з тим, як працює Прозорро й тому Міністерство економіки України планує, щоб процедури закупівель донорів також реалізовувались через систему. Це для того, аби бізнес мав змогу бачити, долучатися, перемагати в тендерах та реалізовувати проєкти.

Водночас в системі буде реалізована процедура відповідності вимогам Світового банку, які дещо інакші, ніж українське законодавство. Зараз відбувається процес адаптації та реалізації цієї процедури, а вже в кінці червня або на початку липня 2023 року планується запуск.

Задля відстеження, проговорення адаптації контрактів FIDIC, щоб український бізнес міг складати конкуренції іноземним компаніям, в Мінекономіки створено Робочу групу, до засідання якої будуть запрошені й представники КБУ.

Водночас Надія Бігун повідомила, що незабаром очікується прийняття в новій редакції Закону України «Про публічні закупівлі».

Читайте також: 

  • Можна купити квартиру чи відновити будинок: що пропонує програма «єВідновлення»
  • Українці отримали перші виплати на ремонт житла за програмою «єВідновлення»
  • Українцям у травні видали 213 кредитів на житло за програмою «єОселя»

Можливо зацікавить