Вимагав хабарі: ексзаступник начальника ДАБІ на Волині сяде за ґрати на 5 років

Вимагав хабарі: ексзаступник начальника ДАБІ на Волині сяде за ґрати на 5 років

Луцький міськрайонний суд визнав ексзаступника начальника Управління Державної архітектурно-будівельної інспекції Волині винним в одержанні неправомірної вигоди. Він отримав 5 років тюрми.

Про це повідомляє «Судовий репортер».

Посадовець вимагав хабарі за реєстрацію дозвільних документів на будівництво і непроведення перевірок забудовників. Не бажаючи бути викритим, гроші він брав через двох посередників, яких знав не один рік, — товариша, а також підприємця, який надавав послуги із підготовки декларацій про початок будівельних робіт та проектної документації.

У травні 2016-го заступник начальника ДАБІ і його спільники отримали хабар від жінки, яка хотіла збудувати комплекс із восьми магазинів. Фактично будівництво вже почалося без дозволу архітектурно-будівельної інспекції, що було порушенням законодавства і загрожувало великим штрафом. Посадовець отримав 2000 доларів і ще 500 його спільники розділили між собою.

Через кілька місців та сама підприємиця, знаючи, що будівництво семи із восьми магазинів проводиться із відхиленням від проектів будівництва, а саме будуються не двохповерхові приміщення, а на поверх більше, знову звернулася до спеціаліста. У подальшому було узгоджено суму в 1000 доларів, з яких 600 доларів передали посадовцю ДАБІ за безперешкодне погодження змін до семи декларацій про проведення будівельних робіт та не проведення перевірки на обʼєктах.

Ще 1000 доларів ті ж фігуранти отримали від підприємця, який зводив багатоквартирний будинок. За хабар йому обіцяли швидко зареєструвати декларації про початок будівельних робіт, хоча фактично такі вже були розпочаті.

Двоє спільників чиновника ще у 2016 році уклали з прокурором угоди про визнання винуватості. Вони заплатили по 25 500 гривень штрафу і зобовʼязалися дати викривальні показання.

Судовий процес стосовно колишнього чиновника ДАБІ тривав понад 7 років. Він не визнав вину і говорив, що обвинувачення йому незрозуміле, і є надуманим та сфальшованим. Обвинувачений повідомив, що до роботи у структурі Державної архітектурно-будівельної інспекції України у 2014 році, після Революції Гідності і займався впровадження реформ і знищенням корупції. Обвинувачений вважає, що жодних підстав вимагати хабара він не мав, адже електронна процедура реєстрації декларацій  про початок будівельних робіт повністю виключає прийняття будь-яких рішень у цих питаннях керівництвом ДАБІ.

Ексчиновник наполягав, що жодної неправомірної вигоди не отримував. Більше того, особа, якій відводиться роль посередника, потім нібито вимагала у нього 45 тисяч доларів США  за те що, не свідчитиме проти нього в суді. Гроші, які вилучили при обшуку, як каже обвинувачений, йому підкинули.

Факт одержання неправомірної вигоди, на думку суду, підтверджується зібраними доказами, а саме протоколами обшуків, протоколами за результатами проведення негласних слідчих (розшукових) дій та ін., а також показаннями свідків.

Суд перевіряв доводи захисту щодо провокації і дійшов висновку, що правоохоронні органи вели пасивне розслідування та фактично приєднались до злочинної діяльності, коли обвинувачений уже висловив вимогу надання неправомірної вигоди.

Колишнього заступника начальника УДАБІ у Волинській області засудили до 5 років увʼязнення із конфіскацією всього майна. На рішення ще може бути подано апеляцію. До набуття вироком законної сили обвинувачений залишається на свободі.

Читайте також:

Можливо зацікавить