«Він захищає державу, а держава так негарно повелася із його мамою»: у селі на Волині звільнили вчительку вищої категорії

«Він захищає державу, а держава так негарно повелася із його мамою»: у селі на Волині звільнили вчительку вищої категорії

У селі Велика Осниця Колківської громади, що на Волині, із ліцею звільнили вчительку біології Ларису Мотрунчик. Сталося усе минулого року 4 вересня. Як запевняє жінка, це було зроблено незаконно, бо вона посміла не виконувати незаконний наказ директорки навчального закладу Віти Ковбасюк.

«Я пенсіонерка - чорнобилець, на пенсію пішла у 53 роки. Коли прийняли новий закон про освіту, там було сказано, що всіх пенсіонерів пенсійного віку потрібно перевести на контракти. У нас у закладі перевели не тільки тих, хто досяг пенсійного віку, але й тих, хто має пільгову чорнобильську пенсію. Контракти продовжували лише на рік».

Проте, минулого року, 7 лютого, Верховна Рада відмінила цей пункт закону щодо необхідності пенсіонерам укладати контракт із навчальним закладом. Тож педагоги - пенсіонери підходили до директорки Віти Ковбасюк, аби їх перевели на безстроковий трудовий договір, як це зробили у сусідній школі.

«Вона сказала, що ще не вивчила ситуацію. У травні я сама підходила до неї, то вона сказала, що цей контракт є дійсний поки не закінчиться. Ну і в нас пенсіонери, а їм дали дуже невеличке навантаження тижневе, кілька годин, звільнилися. Залишилося лише троє пенсіонерів: я, мені було 57 років на той момент, на рік старша вчителька і та, якій виповнилося 60. У них контракт закінчувався 31 серпня, то директорка сказала, що їх звільняє, бо контракт закінчився. Хоча вона не мала права звільняти, а повинна була перевести на безстроковий трудовий договір. Та вони не протестували, їх змусили написати заяву на прийом на роботу з неповним тижневим навантаженням і вони написали».

Коли ж пані Лариса на початку вересня прийшла на роботу, директорка викликала її до себе у кабінет та сказала писати заяву на звільнення. 

«Коли я прийшла 4 вересня на роботу, до того часу вже розподіл навчальних годин було здійснено, лише тарифікацію не здали у відділ освіти Колківської селищної ради. Прийшла на роботу, щоб підготуватися до уроків, адже уроків у мене в той день не було, до себе викликала директор і сказала писати заяву.

Я пояснила, що вже написала заяву і даю їй примірник, де значиться, що прошу перевести мене на безстроковий трудовий договір згідно такої-то постанови відповідно до того, що було прийнято Верховною Радою. Вона каже: «Ні, не так написано», -  і дає мені зразок - заяву однієї з вчителів, що прошу прийняти мене на роботу з неповним тижневим навантаженням, я посперечалася, сказала, що ніхто не має права мене звільняти, а потрібно перевести на безстровий трудовий договір. Директорка тоді мені заявила: «Ви звільнені!» - описує обставини свого звільнення Лариса Мотрунчик.

За словами пані Лариси, вона пояснила керівниці, що та не можете її звільнити, адже контракт закінчився. 

«Наступного дня прийшла на роботу. У мене були уроки, 12 годин мені дали, теж таке неповне тижневе навантаження. Хоча в інших школах, якщо є чорнобильське пенсійне посвідчення і людина ще не досягла пенсійного віку їй дають повне тижневе навантаження. Ну але в нашій школі такого немає, я прийшла, а мені завуч каже: «Ви на свої уроки сьогодні не йдіть». Я заперечила. Кажу: «Як це не йдіть? А ви мені потім поставите прогул, що я не була на уроці». Пішла на свої уроки, провела усі. Наступного дня я знову прийшла на уроки і мені сказали їх не проводити, бо я звільнена», - поділилася освітянка .

Як зазначила жінка, вона звернулася у відділ освіти, пояснила ситуацію, що у інших школах вчителів пенсійного віку, ти хто має 60 та навіть 65 років перевели на безстроковий трудовий договір. За словами пані Лариси, начальник відділу освіти їй повідомив, що директорка приходила, кричала, що її звільнить, а він мовляв їй сказав: звільняйте, але щоб усе було законно.

«Я так розумію вона проконсультувалася із юристом відділу освіти, тому що не знайшла нічого кращого, ніж звільнити мене з формулюванням, що не погодилася на істотні зміни умов праці. Мені аж через місяць прийшло письмове роз'яснення від директорки, я до неї письмово звернулася, то вони склали акт, згідно якого мені ніби пропонували не 12 годин тижневого навантаження, а 11 і ще пів ставки супроводжуючого під час розвозки дітей автобусом. Нічого мені ніхто не пропонував і я від цього не відмовлялася. Той акт підписали завучі і директор. Мені його навіть не показали, хоча я про це просила. 

Ходила двічі у відділ освіти, мені там так нічого і не відповіли і вже у листопаді місяці я останній раз ходила до школи з'ясовувати, більше так до них і не пішла. Вона мені повторювала: «Вас звільнили тому, що ви не погодилися писати заяву на прийом на роботу з неповним тижневим навантаженням. Просила показати мені акта, показати мені розподіл тижневого навантаження, щоб переконатися, що ставка у мене таки була, але в мене її потроху забирали, аби дати години потрібним людям. Мені сказали: ви тепер ніхто, людина з вулиці і ми не зобов'язані вам нічого показувати.

На той момент у мене грошей на адвоката не було, тепер мені родичі допомогли, але виявилося, що я пропустила строки для оскарження. На 1 вересня у мене було 40 років стажу, маю вищу категорію, маю звання старшого вчителя і працювала в тій школі, де пропрацювало ще два покоління моєї сім'ї і мене так от просто звільняють. Бо я не погодилася із незаконною вимогою директора», - у розпачі каже вчителька.

Син Лариси Мотрунчик служить в ЗСУ і на період її звільнення він прослужив уже півроку, а саме тоді, коли жінку звільнили, він був під Бахмутом.

«Я не захотіла його тривожити, там кожен день і так не знаєш, чи будеш живий. У нас майже ні у кого із вчителів немає рідних на фронті, але і на це навіть не глянули. Мій син захищає державу, а держава так негарно повелася із його мамою», - підсумувала жінка.

Журналісти ВСН зв’язалися із директоркою Великоосницького ліцею Колківської громади Вітою Ковбасюк із прохонням пояснити причину звільнення вчительки біології Лариси Мотрунчик. За її словами, жінка просто не погодилася на нові умови праці. 

«Вона є вчитель-пенсіонер, ми їй пропонували по наступництву години, які були в минулому році, в неї мало бути 11 годин. А вона просила ставку, ми їй пояснювали, що у нас залишилося три вчителя пенсіонера і я аргументувала, що ми спочатку маємо навантажити вчителів, які не перебувають на пенсії.

Ми їй казали, що можете взяти пів ставки супроводжуючого вчителя, виходить навіть більше, ніж ставка. Вона відповіла, що такого не хоче, а заберіть години у моєї колеги вчителя біології і віддайте мені. І так воно якось вийшло, що ми її звільнили. Її години віддали іншим вчителям», - розповіла директорка ліцею.

На запитання як пояснете, що Лариса Мотрунчик заперечує, що їй надходили будь-які пропозиції від керівництва про години, а тим більше додаткових пів ставки, Віта Ковбасюк пояснила, що це обман і їй вони пропонували альтернативу.  

Читайте також:

 

    

Можливо зацікавить