Віри, Надії, Любові: що не варто робити жінкам у церковне свято сьогодні

Віри, Надії, Любові: що не варто робити жінкам у церковне свято сьогодні

В православному календарі 17 вересня - день пам’яті святої мучениці Софії та її дочок: Віри, Надії і Любові. 

Софія жила в I столітті і була вдовою родом із Мілана, але разом зі своїми доньками - Вірою, Надією і Любов'ю - мешкала в Римі. Сама Софія була християнкою, в цих же традиціях виховувала і дочок, - пише Уніан.

Чутки про мудру і доброчесну Софію дійшли до імператора Адріана, і він вирішив змусити її і дочок принести дари богині Діані. Він велів їм на три дні відправитися в будинок до багатої пані, яка повинна була спостерігати за ними. Софія розуміла, що чекає на них, і намагалася всіляко підтримати дівчаток.

Незабаром імператор запропонував їм поклонитися язичницьким богам, але Віра, Надія і Любов відмовилися. Розлючений правитель наказав катувати Віру на очах у сім'ї, але тортури не приносили їй жодної шкоди. Тоді дівчинку наказали стратити. Слідом за нею імператор розправився з Надією і Любов'ю. Старшій, Вірі, було 12 років, середній, Надії - 10, а Любові - 9. Тіла дочок Адріан віддав матері - вона поховала їх за християнськими звичаями і через три дні померла на їхній могилі.

Про що говорять прикмети на 17 вересня

Прикмети цього дня говорять про те, якими будуть Покрова і зима:

  • якщо цього дня ранок похмурий - усі наступні дні будуть теплими;
  • журавлі відлітають у теплі краї - чекай морозу на Покрову;
  • погожий день - до холодної зими, а якщо йде дощ - буде багато снігу.

У народі 17 вересня - свято Віри, Надії, Любові, або Вселенські бабині іменини, образи християнських мучениць у народі стали символами жінок, усіх матерів і дочок.

Що не можна робити 17 вересня

17 вересня, як і в будь-який інший день, Церква виступає проти сварок, лихослів'я, пліток, наклепів, осуду, заздрості, жадібності, помсти, відчаю. Не можна відмовляти тим, хто просить про допомогу.

У народі цього дня є сувора заборона для жінок - вважається, що на Віри, Надії та Любові їм не слід займатися будь-якою роботою, зокрема й домашніми справами.

Що можна робити 17 вересня

До святих великомучениць Віри, Надії, Любові та Софії звертаються з молитвами про сімейний добробут, жіноче здоров'я і здоров'я дітей, просять, щоб Бог дарував дитину.

За народними прикметами цього дня на столі має обов'язково стояти коровай - за старих часів його самі пекли в ніч на свято, а потім прикрашали свічкою, принесеною з церкви. Вважається, що кожен із членів сім'ї повинен з'їсти шматочок такого хліба - тоді в домі завжди буде щастя і спокій.

17 вересня - іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Віра, Ілля, Любов, Мирон, Надія, Софія.

Читайте також: 

Можливо зацікавить