Війна дала поштовх: у Луцьку підприємство виготовляє таблетовану сіль

Таблетована сіль

Сіль є невід'ємною частиною повсякденного життя українців, вона не лише додає стравам смак, а й має важливе значення для очищення води. Аби очистити воду використовують спеціалізовану таблетовану сіль, яку нещодавно розпочали виготовляти у Луцьку на підприємстві «Солеяр».  

Тернистий шлях від продавця до виробника

Україна стикнулася із серйозним дефіцитом солі у часи війни. Збройний конфлікт на сході країни призвів до обмеженого доступу до цього продукту. Через бойові дії навесні 2022 року було зупинено роботу ДП «Артемсіль», що стало відправною точкою для багатьох компаній, які почали шукати нових постачальників за кордоном.

Одна з них – приватно-виробнича комерційна фірма «Укрбізнес», яка з 1996 року займається оптовою торгівлею солі. Впродовж багатьох років «Укрбізнес» був представником виробника «Артемсіль».

«Коли підприємство «Артемсіль» зупинило свою роботу, ми почали шукати інших виробників, у яких можна було купувати сіль. Тоді почали працювати з такими країнами як Польща, Румунія, Німеччина, Італія, тобто возили сіль зі всієї Європи. Також почали доставляти сіль із Єгипту і Туреччини.

Зараз ми возимо сіль абсолютно різного типу, яка потрібна як для підприємств, так і для роздрібної торгівлі. Для звичайних домашніх кухонь і ресторанів, тобто усі види солі, які можливі: для людей, для тварин, для різних виробництв, фермерів. Усі види солі, які забажає наш клієнт», - розповідає співзасновник та директор підприємства «Солеяр» Едуард Сидорук.

Війна дала поштовх: у Луцьку підприємство виготовляє таблетовану сіль

Серед клієнтів «Укрбізнесу» такі відомі виробники як: «Дубномолоко», «Комо», луцький пивзавод «Земан», виробники соків «Галіція», «Забіяка», «Дмитрук», спиртзаводи, пекарні та багато інших.

Ключову роль у дистрибуції солі відіграє добре відпрацьована логістика та наявність великих складів, площа яких – понад 1600 квадратних метрів і які дозволяють захистити товар від надмірної вологості, що дуже важливо для збереження його якості. 

«Возимо сировину як найманим автомобільним транспортом, так і залізничним, маємо свій вантажний автомобіль, тобто використовуємо усі види логістики, які нам доступні», - зазначив Едуард Сидорук.

Війна дала поштовх: у Луцьку підприємство виготовляє таблетовану сіль

За словами Едуарда Сидорука, близько року підприємство «Укрбізнес» працювало, займаючись виключно імпортом. Та з часом виникла думка зайнятися переробкою солі, відкрити власне виробництво. Зупинились на ідеї щодо виготовлення таблетованої солі. Так у травні 2023 року разом із польськими партнерами «Укрбізнес» започаткували окреме підприємство «Солеяр», яке спеціалізується на виробництві таблетованої солі. 

«Чому ми вирішили перейти зі схеми  «купи-продай» до власного виробництва? Взяли приклад із таких компаній, які крім торгівлі сировиною започаткували власні виробництва – «Вілія», «Модерн-Експо», до того ж Європа нас до цього змушує - займатися не лише торгівлею сировиною, а й її переробкою, аби виготовляти достойний продукт», - пояснив Едуард Сидорук.

Війна дала поштовх: у Луцьку підприємство виготовляє таблетовану сільВійна дала поштовх: у Луцьку підприємство виготовляє таблетовану сіль

Едуард Сидорук акцентував: власне виробництво дає можливість забезпечити нові робочі місця та отримати додаткові кошти. Разом із цим непотрібно створювати принципово новий продукт, що несе великі додаткові витрати. Таблетована сіль вже існує, тож було необхідно лише налаштувати її безпечне виробництво. Загалом компанія-виробник несе більшу цінність для країни, сплачуючи більші податки, вона забезпечує робочими місцями більшу кількість найманих працівників. 

На запитання, чи вплинула війна на бізнес, Едуард Сидорук щиро зізнався, що дуже сильно вплинула.

«Війна дуже вплинула на наш бізнес, ми б його навіть і не започатковували би. Вона змінила наш світогляд, змінила бачення життя, мабуть, як і в кожної людини. Чи легко нам було щось робити? Ні, це не так. Ми щодня ризикуємо, знаючи, що в країні війна.

Ми зобов'язані відповідати за тих людей, які у нас працюють у цей період. Ми розуміємо: якщо працюємо, то маємо можливість і віддавати щось нашим воїнам. З кожних наших продажів відкладаємо кошти для наших захисників», - зауважив директор «Солеяру».

За його словами, підприємство певний час співпрацювало з волонтерським штабом «Ангар». Зараз більше працює точково за відповідними запитами безпосередньо від військових.

Війна дала поштовх: у Луцьку підприємство виготовляє таблетовану сільВійна дала поштовх: у Луцьку підприємство виготовляє таблетовану сіль

«Солеяр» розширює виробничі потужності

Станом на сьогодні підприємство обладнане двома станками та виробляє 100 тонн таблетованої солі щомісяця. На початку створення «Солеяру» значна частина роботи відбувалася у ручному режимі, через що об’єми готової продукції були не такі великі. Та згодом окремі процеси механізували, що полегшило працю і збільшило об’єми переробки. 

Процес виробництва починається з відбору високоякісної сировини – солі (NaCl), яка піддається спеціальній обробці для отримання чистого продукту.

Після цього сировину піддають процесу таблетування, де вона стискається у таблетки певної форми та розміру. Кожна таблетка проходить контроль , щоб гарантувати відповідність стандартам безпеки та якості.

Війна дала поштовх: у Луцьку підприємство виготовляє таблетовану сільВійна дала поштовх: у Луцьку підприємство виготовляє таблетовану сіль

Підприємство «Солеяр» вкладає значні зусилля у дослідження та розвиток нових технологій виробництва, щоб постійно покращувати якість своєї продукції. Вони також дбають про екологічні аспекти виробництва.

Таблетована сіль від підприємства «Солеяр» нині уже відома своєю високою якістю та надійністю, що робить її популярним вибором серед споживачів та підприємств. До того ж вартує дешевше за імпортні аналоги.

«До кінця цього року ми плануємо вийти на цифру 200 тонн на місяць. А можливо і 250 тонн. У планах розвитку компанії - закупівля додаткових станків, модернізація лінії, яка працює. Ми вже цим займаємося другий тиждень, створюючи конвеєри власними силами. Адже не завжди на ринку є те обладнання, яке нам потрібно. Тому хочемо для початку створити конвеєр власними силами, щоб компанії могли виготовити обладнання спеціально для нас. 

Наразі у нас є два станка, працює одна зміна. Свою увагу ми зосередили на організації пакувально-фасувальної лінії, що дасть нам можливість із тією самою кількістю людей організувати дві зміни та збільшити виготовлення продукції на 50 тонн. Плануємо до червня закупити ще один станок, європейський. Вартість саме цих станків доволі висока, стартує від 100,000 $», - розповів Едуард Сидорук.

«Солеяр» планує відкрити представництва по всій Україні

Таблетована сіль широко використовується в Україні у різних галузях промисловості та побуту. У побуті -  для дотримання чистоти та гігієни, наприклад, для очищення води у фільтрах або дезінфекції приміщень. 

У промисловості таблетована сіль може використовуватися у виробництві харчових продуктів, фармацевтичних засобів, а також водопідготовці та хімічній промисловості. Вона може бути використана для регулювання рівня солі в продуктах, для очищення води в промислових процесах або для виробництва деяких хімічних речовин. 

Таблетована сіль в Україні є популярним продуктом завдяки своїй зручності у застосуванні, довгому терміну зберігання та високій якості. 

Як пояснив Едуард Сидорук, у Луцьку  продукцію «Солеяру» можна купити у їхнього партнера, у магазині «Аналіз води». Магазин розташований на вулиці Яровиця, 8А.

«Наше представництво є також у Києві – «Вікта», є представники у Харкові, а також долучаємо і Запоріжжя. Наша ціль - відкрити представництва по всій Україні. Розширення наших виробничих потужностей - це мета на нинішній рік і на наступні 2-3 роки», - зауважив директор «Солеяру».

Детальніша інформація на сайтах ТОВ «Укрбізнес» та ТОВ «Солеяр», а також в Instagram: https://www.instagram.com/ukrbusiness.ua

Замовити та придбати таблетовану сіль можна не тільки у магазині «Аналіз води», але й за телефоном: +380 (68) 158 05 92.

 

Можливо зацікавить