Не посипав сіллю слизький тротуар - плати штраф: хто і за яку територію відповідає у Луцьку

Не посипав сіллю слизький тротуар - плати штраф: хто і за яку територію відповідає у Луцьку

З погіршенням погодних умов міські комунальні служби прибирають вулиці та обробляють дороги і тротуари протиожеледними засобами. Проте, поблизу закладів торгівлі та громадського харчування, офісів, установ і організацій такі заходи мають забезпечити їхні керівники та власники.

Хто і на яких ділянках у Луцьку проводить протиожеледні заходи та яка відповідальність передбачена за їх недотримання, дізнавалися журналісти ВСН.

Територію Луцької громади можна умовно розділити за зонами відповідальності: все залежить від того, хто є утримувачем тієї чи іншої ділянки. До прикладу, за протиожеледні заходи на території загальноміського користування, яка є комунальною власністю, відповідає Луцьке спеціальне комунальне автотранспортне підприємство «Луцькспецкомунтранс».

«Тротуари ми посипаємо чистою сіллю, а зони, де є рослини, - відсівом, аби не було негативного впливу на зелені насадження. У нас є 5 графіків по місту, кожен водій (обробляє проїжджу частину)  і тракторист (обробляє тротуар) працює по своєму. Зазвичай задіюємо 5-6 тракторів та до 7 автомобілів, залежно від погодних умов. Суміші та сіль є, техніка на ходу, людей також вистачає», - розповів виданню ВСН директор ЛСКАП «Луцькспецкомунтранс» Володимир Марценюк.

Проте, за словами Володимира Марценюка, українські родовища солі наразі недоступні, тому її закупівля відбувається з-за кордону згідно процедури проведення тендеру.

Також утримувачами територій у Луцьку та відповідальними за протиожеледні заходи є ЖЕКи, ОСББ та приватні організації. Тож забезпеченням таких заходів поблизу закладів торгівлі та громадського харчування, офісів, установ і організацій повинні займатися їхні власники. 

«В правилах благоустрою прописано, що суб'єкти господарювання повинні здійснювати протиожеледні заходи, наприклад, входи в магазини, різні установи можуть намерзати, а власники цих установ мають вживати такі заходи: розміщувати дерев'яні або гумові трапи, збивати лід, посипати тощо.

З погіршенням погодніх умов наразі ми не фіксували подібних правопорушень та звернень», - зауважив виконувач обов'язків директора департаменту муніципальної варти Луцької міської ради Роман Кулик.

Інспектори муніципальної варти оглядають такі ділянки самі або ж реагують на звернення лучан. Штраф за недотримання протиожеледних заходів для посадових осіб та громадян - суб'єктів підприємницької діяльності становить від 850 до 1700 гривень.

Не посипав сіллю слизький тротуар - плати штраф: хто і за яку територію відповідає у Луцьку

Нагадаємо, для забезпечення належного стану вулично-дорожньої мережі Луцької громади до кінця 2023 року з міського бюджету спрямували 5 млн 996 тисяч гривень.

Читайте також:

Можливо зацікавить