Ягідний бізнес: як пандемія надихнула волинянина вирощувати органічну малину

Ягідний бізнес: як пандемія надихнула волинянина вирощувати органічну малину

Три роки тому, коли почалася пандемія COVID-19, Владислав Михайлов переїхав з міста до знайомих у село Веселе Луцького району. Сільське життя чоловіку настільки сподобалося, що він вирішив купити ділянку та розпочати вирощування малини.

Як розповів Суспільному господар, розпочинав агробізнес на 5 сотках, нині малиною засаджені пів гектара. Вирощує осінню малину за принципами органічного виробництва, під час війни почав працевлаштовувати робітників на сезонні роботи, зараз односельчани приходять на збір врожаю.

«Мені пощастило: в нас в селі є працьовиті гарні люди, але їх завжди треба заохочувати ціною. В мене принцип такий: буду платити трошки дорожче, але в мене будуть працювати кращі. При пікові малини було на ділянці 8 людей», — каже чоловік.

Ягідний бізнес: як пандемія надихнула волинянина вирощувати органічну малину
На зборі врожаю малини нині на полі працює вісім робітників. Суспільне Луцьк

Тетяна Чайка, яка працює на ягіднику перший рік, каже, що раніше їздила на роботу до Польщі, тепер може заробляти вдома.

«Не так важко, пристосовані возики, спина не болить», — розповідає жінка.

Ягідний бізнес: як пандемія надихнула волинянина вирощувати органічну малину
Тетяна Чайка раніше їздила збирати малину в Польщу, нині працює в Україні. Суспільне Луцьк

Зараз на ділянці Владислав Михайлов вирощує сім реманентних сортів малини. Це ті, які можуть родити із кінця літа аж до морозів, пояснює господар. Коли робітникам потрібна допомога сам долучається до процесу збору ягід.

«Літньої малини в мене немає, тому що там інший догляд і інші шкідники. В планах би хотілося, але я маю думати про те, як потім її продати. Літня малина може йти тільки на свіжий ринок», — каже чоловік.

Ягідний бізнес: як пандемія надихнула волинянина вирощувати органічну малину
Господар вирощує сім реманентних сортів малини. Суспільне Луцьк

Щоб отримати солодкий смак малини та великі ягоди, потрібно постійно підживлювати та проріджувати насадження, каже Владислав Михайлов. Щоб не використовувати мінеральні добрива, на ділянці облаштував компостери. Зараз їх три, загальний їх об’єм — 70 кубометрів. Господар розповів, що планує розширити органічне господарство, завести гусей, щоб ті їли траву у міжряддях.

«Таке ноу-хау ми придумали, оскільки на покос трави в міжряддях виходить багато часу і грошей, то ми вирішили поєднати розведення гусей, тому що вони випасаються і з’їдають всю цю рослинність», — говорить чоловік.

Наступного року, каже господар, збільшуватиме кількість сортів пізньої малини та продовжить роботу над сертифікацією органічного виробництва. Цього року чоловік очікує хороший врожай, збір ягід триватиме до перших заморозків.

Ягідний бізнес: як пандемія надихнула волинянина вирощувати органічну малину
Малину збиратимуть до перших морозів. Суспільне Луцьк

Загалом на Волині малинники займають 130 га площ, говорить провідна спеціалістка департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Ольга Матвійчук. Додає: цього року очікується врожайність малини 10-12 тонн/га.

Читайте також:

Можливо зацікавить