Як швидко загоїти опіки?

Як швидко загоїти опіки?

Опіки — це те, що може статися з будь-ким із нас. Позаяк вони можуть зʼявлятись внаслідок впливу тепла, випромінювання, хімічних речовин і електричного струму. Важливо вчасно зняти біль, запобігти більшому ураженню, а згодом — вжити заходів для швидкого загоєння. Саме останньому аспекту ми приділимо особливу увагу. Позаяк швидке загоєння зазвичай призводить до зменшення ускладнень. Також цьому може сприяти онлайн-аптека eTabletka, в якій є все необхідне для цієї місії.

Види опіків

Опіки мають декілька різновидів, в залежності від джерела тепла, яке їх викликало. Відповідно, кожен із цих видів потребує належного лікування. Зокрема:

Термічні опіки. Виникають внаслідок контакту з гарячими предметами (наприклад, каструлею), поверхнями, вогнем, водою та парою. Найчастіше зустрічаються в побутовій сфері. Вважається найпоширенішим видом опіків.

Сонячні опіки. Зʼявляються, коли людина протягом тривалого часу знаходиться під дією сонячного випромінювання. І при цьому не має належного або достатнього захисту від ультрафіолетових променів.

Хімічні опіки. Є наслідком необережності під час контакту людини з небезпечними хімічними речовинами, наприклад, лугами, розчинами та кислотами.

Електричні опіки. Спричинені електричними струмом, який проходить через усе тіло людини. Зазвичай виникає в результаті необережного поводження з електричними побутовими приладами (включно з дротами та розетками). Рідше є наслідком удару блискавки.

Ступені опіків

Крім різновидів, необхідно виділити й ступені опіків:

1 ступінь характеризується появою почервоніння шкіри, легкою набряклістю та болем. При цьому уражена шкіра стає сухою та болючою, однак пухирці не зʼявляються. Зазвичай загоєння відбувається протягом 3-12 днів, Для кращого та швидкого лікування можуть застосовуватись спеціальні препарати, наприклад, мазь від опіків. Після загоєння не залишається жодних слідів.

2 ступінь поєднує симптоми 1 ступеня, до яких додається поява пухирців. Відбувається незначне відшарування епідермісу. Процес відновлення може займати декілька тижнів. При цьому неналежне лікування може сприяти переходу на 3 ступінь.

3 ступінь — це передусім набряклість та відсутність чутливості зони ураження. Відбувається некроз — процес відмирання тканини. Зазвичай лікування опіків 3 ступеню вимагає хірургічного втручання та трансплантацію шкіри. Загоєння може тривати місяцями. На повне відновлення може знадобитись декілька років.

4 ступінь — це ураження шкіри, які несумісні з життям. Позаяк це може вражати кістки, органи та суглоби, що в більшості випадків призводить до катастрофічних наслідків.

Як швидко загоїти опіки?

Перша допомога при опіках

Надання першої допомоги при опіках може значно прискорити процес загоєння. Але перш ніж скористатись засобами проти опіків, слід проконсультуватись з лікарем.

Перший препарат, який потрібно мати під рукою — мазь від опіків. Зазвичай такі засоби містять діючі речовини, які мають заспокійливу та зволожувальну дію. В результаті, мазь від опіків здатна зменшити біль та запалення. До популярних представників цього засобу належать бепантен, пантенол, левомеколь тощо. До речі, Левомеколь — мазь від опіків з антибіотиком, завдяки чому є достатньо ефективною, коли мова йде про протизапальні та антимікробні властивості. Актуальна ця мазь не лише у разі опіків, а й у випадку інфекцій, виразок та незначних ран.

Щоб запобігти потраплянню інфекцій та забрудненню ураженої ділянки, теж може використовуватись спеціальний пластир від опіків. Або ж гідрогелева пов'язка від опіків. Вона здатна створювати зволожене середовище, завдяки якому зменшується біль, знижується сухість шкіри та прискорюється процес загоєння. Не варто забувати про лікувальні властивості алое вера, меду та екстрактів рослин, які часто зустрічаються у складі кремів від опіків.

У разі, коли необхідне лікування пухирів від опіків, то в жодному разі їх не можна проколювати. Рекомендується промити водою, після чого нанести антисептик, мазь або спрей від опіків тонким шаром, а згодом — накласти бинт або повʼязку. І якщо ми вже згадали спрей від опіків, то його зазвичай використовують для нанесення на уражену ділянку, до якої важко дістатися самостійно.

Загалом швидке загоєння опіків вимагає належного догляду та використання ефективних засобів. Якщо лікування здається неефективним чи призводить до появи ускладнень — негайно зверніться до лікаря!

 

Можливо зацікавить