Як вчасно піти на пенсію: скільки треба мати стажу

Вік виходу на пенсію в Україні

В Україні вік виходу на пенсію залежить не тільки від паспортних показників, а й від кількості накопиченого страхового стажу. У 2024 році ця норма за стажем становить 31 рік, вона зростатиме на дюжину місяців щорічно, поки не досягне показника 35 років.

Про це повідомляє портал «Обозрєватель»

Пенсійний вік-2024: скільки потрібно стажу для пенсії

  • для виходу на пенсію в 60 років у 2024 році потрібно понад 31 рік страхового стажу;
  • у 63 роки - не менше 21 року стажу;
  • у 65 років - від 15 до 21 року стажу.

Якщо в українця до 65 років не накопичилося навіть 15 років стажу, пенсію він не отримає. Замість неї нараховуватиметься спеціальна грошова допомога. Її розмір розраховується як різниця між прожитковим мінімумом для осіб, які втратили працездатність, і середньомісячним сукупним доходом сім'ї з розрахунку на одну особу за попередні півроку.

Водночас така виплата не може перевищувати прожитковий мінімум для працездатних осіб (у 2024 році цей показник становить 2920 грн).

 Мінімальний страховий стаж для пенсіонерів збільшуватиметься щороку - аж до 2028 року (відповідно, вже зараз кожен українець може підрахувати, скільки йому доведеться працювати аж до виходу на пенсію).

Далі - для цього потрібно знати, в якому році майбутньому пенсіонеру виповниться 60 років. Після цього достатньо звіритися з таблицею вимог до стажу.

Читайте також:

Можливо зацікавить