Як вибрати морозильну камеру для домашніх заготівель

Як вибрати морозильну камеру для домашніх заготівель

У більшості холодильників є морозильна камера: верхня чи нижня, з окремим компресором чи без нього, з ящиками або полицями. Її об’єм залежить від габаритів та формату холодильного агрегата. У широких «американців» простору для заморожування багато. А пристрої азійського та європейського стандарту радше орієнтовані на зберігання продуктів у охолодженому вигляді. 

Для домашнього врожаю потрібна окрема морозилка. В ній знайдеться місце для ягід, фруктів, свіжозамороженої зелені та інших припасів. Вибрати якісну камеру не так вже й складно. Асортимент широкий, тож знайдеться рішення під будь-які потреби.

Виробник та ціна

Бренд — найважливіший критерій. Від нього залежить, наскільки якісними будуть компоненти та чи відповідатимуть вартості технічні характеристики. Надійну, довговічну та стабільну в роботі холодильну техніку пропонують фірми Beko, Bosch, Candy, Gorenje. Ціни — на будь-який гаманець. Є бюджетні моделі без надлишкових функцій, середні — з підтримкою передових технологій заморожування, вартісні — з додатковими налаштуваннями.

Об’єм

Наскільки потрібна велика камера морозильна — можна визначити за кількістю членів сім’ї, а також за врожайністю городу та саду. 

  1. Для одного користувача, який має невеликий парник, грядку з полуницею та кілька плодових дерев — мініморозилка до 100 літрів.
  2. Для сімейної пари, що захоплюється вирощуванням городини та має в господарстві птицю, — середня на 200-250 літрів.
  3. Для великої родини, що проживає у приватному будинку та повністю засаджує присадибну ділянку культурними рослинами, а також тримає кролів, курей та іншу «живність», — від 300 літрів.

Тип конструкції

Існує два різновиди морозилок побутового класу: скрині та шафи. Відрізняються вони за зовнішнім виглядом та принципом заповнення.

  • Шафи мають фронтальні дверцята та окремі відділення регульованого розміру. Низькі — підходять для вбудовування в кухонний гарнітур, встановлення під стіл. Високі — добре стають поряд зі звичайними холодильниками. Якщо висота однакова, виходить ергономічна модульна конструкція.
  • Скрині — з верхньою кришкою. Широкі та місткі, простір всередині зонований за допомогою кошиків. Характеризуються кращою герметичністю, довше зберігають холод у разі відключення від джерела живлення. 

Якщо необхідна компактна модель з привабливим дизайном — шафа в пріоритеті. Коли на першому місці великий корисний об’єм та безпечне довготривале зберігання, тоді варто придбати скриню.

Додаткові можливості

До фішок, які можуть зробити експлуатацію морозильника комфортнішою та безпечнішою, належать наступні:

  1. Безшумна робота. Величезний плюс, якщо кухня без дверей та знаходиться близько до зони відпочинку.
  2. Швидке заморожування. Для збереження не лише смакових властивостей, а й зовнішньої привабливості продуктів.
  3. Сигналізація відчинених дверей. Допомагає уникнути небажаного розморожування.
  4. Дверний замок. Забезпечує додатковий захист від дітей. 

Клас енергоспоживання

На кухні й так присутні прилади, які споживають чимало електричної енергії. Тож морозильна камера повинна бути економічною. Можна дізнатися, чи вигідна експлуатація, з опису характеристик. В них зазначається клас енергоспоживання. Оптимальний — А++, також можна розглядати для домашнього використання пристрої класу А+ та А.

Вдало підібрана морозильна камера прослужить багато років. Головне — дотримуватися правил експлуатації та не забувати про обов’язковий догляд: розморожування (ручне або автоматичне), миття всередині, своєчасне «розвантаження» у разі накопичення заготівель.

 

 

Можливо зацікавить