З піснями та обрядами: як на Волині збирають чорниці

збір чорниці

До нематеріальної ї культурної спадщини Волині належать традиції та обряди під час збирання чорниць.

Як розповіла Суспільному директорка Центру культури та дозвілля Камінь-Каширської міської ради Алла Глущук, на Волині залишилося небагато жінок, які знають обрядові пісні й дотримуються традицій збирання чорниць або як ще кажуть місцеві - «черніки», «ягод» чи «сосгод».

Зі слів директорки Центру культури та дозвілля, існує усього декілька «ягідних» пісень, які виконували господині. Кожен похід у ліс також супроводжувався словесними заклинаннями й примовками.

«Починаючи брати ягоди, молилися, просили Божої помочі й захисту від усякої «нечисті», вужів, гадюк. Переважно перед збиранням ягід просто промовляли «Поможи, Боже!», «Господи, поможи мені сгод набрати» або проказували молитву «Отче наш», — додає Алла Глущук.

По чорниці жінки ходили групами. З допомогою традиційних пісень перегукувалися між собою. В ягідних піснях, які збереглися до сьогодні, збиральниці співали про життя, побут людей, кохання і жіночу долю.

Фрагмент однієї з «ягідних пісень», яку в Центрі культури та дозвілля записали зі слів жительки села Підріччя Домни Цьомах:

Беру ягідки, а мені рученьки болять,

Ой, щось на мене воріженьки говорять,

Нехай говорять, як у лісі на вовка,

Ой, бодай же їм заболіла головка.

Як додала Алла Глущук, зараз найбільше традиція побутує у селі Підріччя, де піснеспіви зберігають жінки-старожили. Також обрядів дотримуються у сусідніх селах Краснилівка, Раків-Ліс і Видерта.

Читайте також:

Можливо зацікавить