Літній раціон: нутриціологиня з Волині розповіла, що їсти і від чого відмовитися у спеку

Нутриціолог

Спекотна погода може суттєво впливати на наш організм, змушуючи його працювати в умовах підвищених навантажень. Щоб зберегти здоров'я та відчувати себе енергійними, важливо правильно обирати продукти харчування та дотримуватися певних рекомендацій щодо питного режиму.

Нутриціологиня з Волині Ксенія Шатрова розповіла, які продукти краще вживати влітку, щоб уникнути зневоднення, підтримати організм у тонусі та захистити шкіру від негативного впливу ультрафіолету.

У інтерв'ю виданню ВСН фахівчиня також поділилась порадами, яких продуктів варто уникати у спеку, щоб запобігти проблемам з травленням та знизити ризик харчових отруєнь.

- Які продукти найкраще вживати під час спеки, щоб залишатися енергійними та здоровими?

- Улітку потрібно вживати продукти, що містять високий вміст електролітів. Це кавун, авокадо, оливки, йогурт, картопля, банани, риба, лимон, квасоля, морська сіль, мариновані огірки. Ці продукти містять в собі необхідні мінерали, що підтримають сольовий баланс організму в спеку.

Щоб знизити ризик можливих проблематик, заподіяних сонячним випромінюванням, потрібно вживати більше продуктів, що містять пігмент, який захищає шкіру від ультрафіолету, а саме продукти із високим вмістом бета-кератину (морква, батат, інші оранжеві фрукти та овочі); лікопіну, що міститься в помідорах.

Також раджу вживати горішки, рослинні олії, адже у них міститься велика кількість вітаміну Е, який є антиоксидантом. Завдяки вмісту токоферолу та вітаміну А вони зволожують шкіру, не дають їй пересохнути.

- Яких продуктів варто уникати у спекотну погоду і чому?

- Не радила б споживати продукти, які швидко псуються. Варто уникати всіх видів свіжого м'яса та риби (тартари, бите м'ясо, свіжий фарш, з якого готують холодні закуски, суші).

Тому що зараз дуже складно транспортувати ці продукти, а ще у закладах не завжди дотримуються гігієнічних норм. Також не варто включати у раціон кисломолочні продукти, які не зберігаються в прохолодному місці.

Окрім цього, краще не споживати продукти із великою кількістю насиченого жиру та великою кількістю цукру.

- Чи існують особливі рекомендації щодо питного режиму в спеку?

- Рекомендована доза води для жінок та чоловіків становить: 2,7-3,7 л/день відповідно. Улітку можна пити трохи більше, якщо хочеться. Варто зауважити, що солодкі напої викликають ще більшу спрагу, тому ними важко напитися, краще обирати звичайну воду. При бажанні можна додавати трави, лимон і тд.

Також хорошим рішенням буде пити електроліти та мінералізовану воду. Краще не вживати дуже холодних та газованих напоїв. Чай і каву варто запивати водою.

- Які овочі та фрукти найбільше сприяють гідратації організму?

- Майже всі фрукти, овочі та ягоди - антиоксиданти, які потрібні нашому організму в будь-який сезон. Важливо додати, що в деяких з них, наприклад огірках, помідорах, винограді дуже багато води всередині. Тож ці продукти будуть зволожувати в спеку. Якщо дуже важко пити чи їсти, то можна робити овочеві салати.

Овочі та фрукти - джерело додаткової води, тому, чим їх більше в раціоні, тим більше води в організмі. Якщо ці продукти не вживати, то треба пити ще більше.

- Як спекотна погода впливає на травну систему, і як можна полегшити ці впливи за допомогою правильного харчування?

- Через те, що день дуже довгий, ми можемо збільшувати кількість прийомів їжі, але робити їх максимально легкими, щоб їжа не довго перетравлювалась та не викликала дискомфорту. Також раджу додавати до кожного прийому достатню кількість зелені, овочів, фруктів та ягід.

Також є нехарчові рекомендації, які допомагають нашому організму. Потрібно їсти в спокої у прохолодному приміщенні. Можна випивати під час прийому або після нього трохи води, щоб полегшити перетравлення страв. Також можна приймати холодний душ. Він охолодить тіло та допоможе травленню.

- Чи є продукти, які допомагають знизити ризик теплового удару?

- Як велнес експерт можу сказати, що тут просто потрібно знаходитись в тіні, завжди носити головні убори, не перебувати довго на сонці та не забувати користуватися термальною водою й схожими засобами, щоб охолоджувати тіло.

- Чи є особливі рекомендації для людей з хронічними захворюваннями щодо харчування у спеку?

- Потрібно враховувати рекомендації лікарів. При кожному захворюванні - різні обмеження в харчуванні.

- Чи можна їсти морозиво або інші холодні десерти в спеку і які варіанти є найкориснішими?

- Морозиво може допомогти при болі в горлі. Жири, які містяться в десерті можуть бути корисними в цьому випадку. Але це не найкращий продукт для споживання у спеку. Адже поєднання жирів та цукру викликає спрагу і сприяє дегідратації організму.

Звичайно, якщо їсти його в невеликій кількості, наприклад одне морозиво в день, то нічого страшного не буде. Проте ні в якому разі не замінюйте повноцінний прийом їжі цим десертом. Рекомендую звернути увагу на натуральні сорбети.

- Як уникнути зневоднення, якщо активно займатися спортом у спекотну погоду?

- Обов'язково споживати достатню кількість води. Краще, щоб вона була прохолодною. Це потрібно для того, щоб знизити температуру тіла. Також можна пити воду з електролітами, вона дуже добре насичує організм. Також для того, щоб оновити водний баланс при активних заняттях спортом, можна обрати мінералізовану воду, але не газовану.

Читайте також:

Можливо зацікавить