Загинув через тиждень після дня народження: молодому військовому з Волині просять присвоїти звання Героя України

Військовому з Волині просять присвоїти звання Героя України посмертно

На сайті Президента України зареєстрували петицію про присвоєння почесного звання Героя України (посмертно) військовослужбовцю Збройних Сил України Олександру Козаку з села Княгининок Луцької громади.

Петицію створила Наталія Грушка 6 березня. Для того, щоб її розглянули, потрібно зібрати 25 тисяч підписів.

Просять присвоїти звання Героя України (посмертно) молодшому сержанту, співробітнику військової частини А0504 Олександру Миколайовичу Козаку.

Як справжній патріот Олександр став на захист Батьківщини ще в 2015 році, під час проведення Антитерористичної операції. Брав участь у бойових діях у складі 131 окремого розвідувального батальйону. Після нетривалого повернення до цивільного життя підписав контракт із Збройними Силами і продовжив військову службу за контрактом. Після завершення контракту знову повернувся до мирного ремесла. Але у 2022-му з початком повномасштабної російської агресії добровільно став на захист Батьківщині. Спочатку служив у Силах спеціальних операцій, згодом долучився до одного із спецпідрозділів Головного управління розвідки.

Брав безпосередню участь в обороні Києва, Сєверодонецька, Бахмута. Залучався до проведення спеціальних розвідувальних дій на території противника. За віддану і сумлінну службу нагороджений заохочувальними відзнаками ГУР МО України. Брав участь у багатьох операціях. Неодноразово у складі підрозділу протидиверсійної боротьби мужньо та самовіддано виконував бойові завдання.

24 жовтня 2023 виконував спеціально у складі розвідувальної групи в районі н.п.Лукашівка Сумської області. Олександр мужньо і самовіддано проводив інженерну розвідку, під час проведення якої стався підрив мінно-вибухового загородження. Від отриманих поранень, несумісних з життям, молодший сержант Козак О.М. помер. 17 жовтня йому виповнилося лише 34...

Побратими пам’ятають Олександра як відважного і дуже відповідального воїна, який ніколи не відмовлявся від виконання складний і ризикованих завдань, завжди був готовий підставити плече у важку хвилину.

«Олександр Козак загинув як герой під час виконання бойового завдання і тому заслуговує на найвищу державну нагороду – Герой України (посмертно). Цього потребує пам’ять про нього, яку мають берегти його нащадки і земляки», - йдеться у тексті петиції.

Читайте також:

Можливо зацікавить

Війна в Україні

Загинув на полі бою під час евакуації пораненого: захиснику з Волині просять присвоїти державну нагороду

Війна в Україні Герой України

У день загибелі міг не йти на позиції, бо щойно прийшов з «нуля»: триває збір підписів про присвоєння волинянину державної нагороди

Герой України

Четверо дітей втратили батька: захиснику з Волині просять посмертно присвоїти державну нагороду

Війна в Україні

Попри контузії та поранення повертався на фронт: 22-річному штурмовику з Волині просять посмертно присвоїти державну нагороду

Герой України

Учитель, тренер, офіцер: захиснику з волинської бригади просять посмертно присвоїти державну нагороду

Соледар Герой України

Майже 40 днів лікарі боролися за його життя: 23-річному захиснику з Волині просять посмертно присвоїти державну нагороду

петиція військовий

Діти втратили батька: захиснику з Волині просять посмертно присвоїти державну нагороду

Герой України

Не встиг розписатися з коханою: захиснику з Луцька просять посмертно присвоїти державну нагороду

Герой України

Понад пів року рідні сподівались, що живий: розвіднику з Волині просять посмертно присвоїти державну нагороду