Справжня чи штучна: фахівчиня з Луцька розповіла, яка ялинка екологічніша

Справжня чи штучна: фахівчиня з Луцька  розповіла, яка ялинка екологічніша

Вже 31 грудня ми зустрічатимемо Новий рік. Підготовка до цього свята починається завчасно, тож варто вже зараз подбати про один з найважливіших атрибутів свята – новорічну ялинку. 

Журналістам видання ВСН виконуюча обов’язків начальника управління екології та природних ресурсів обласної державної адміністрації Вікторія Тимощук розповіла, яке саме дерево обрати та як при цьому не нашкодити екології.

Як розповіла фахівчиня, штучні ялинки мають певний термін використання, можуть виходити з моди, їх хочеться замінювати на нову кожного року. Зрештою вони опиняються на сміттєзвалищах, забруднюючи довкілля.

Пластикові ялинки розкладаються дуже багато років, зазначила Вікторія Тимощук, є такі види пластику, які майже не розкладаються. Тому такий варіант не дуже «дружній» до довкілля. 

Живі ялини та сосни використовуються в період новорічних свят і їх так само викидають після того, як вони починають осипатися. Варто зазначити, що віднедавна ЛСКАП «Луцькспецкомунтранс» збирає живі ялинки та сосни і відвозить їх у Луцький зоопарк.

Та як показав досвід останніх років, найкращий варіант – це купувати деревця у вазонах, пізніше їх висаджувати на відкритому ґрунті: на дачі, в приватних садибах, узліссях.

«Я, як еколог, обрала такий варіант і раджу використовувати мій досвід усім. Такого варіанту дотримуються і працівники управління екології», – зазначила фахівчиня.

Ялина та сосна виростають високими, в них дуже розгалужена коренева система, тому висаджувати на прибудинкових територіях екологиня не радить, оскільки таким чином можна нанести шкоду, або комунікаціям, які проходять біля житлового будинку, або фундаменту будівлі. Найкраще висаджувати на відкритому ґрунті, в лісах, або на дачах, але не там, де житлові масиви.

«В кожної людини своя думка, але якщо ми хочемо для наших дітей чистого довкілля в майбутньому, треба вже думати, як краще зробити», – додала екологиня.

Читайте також:

• Зима близько: де в Луцьку можна буде придбати новорічні ялинки

• Скільки у Луцьку коштує купити живу ялинку на Новий рік

Ціна свята: де і за скільки у Луцьку продають штучні ялинки

• Що робити з новорічною ялинкою після свят

Можливо зацікавить