Зима близько: яка ціна на дрова на Волині

Зима близько: яка ціна на дрова на Волині

В Україні незабаром стартує опалювальний сезон. Громадяни вже почали готуватися до нього. Все більше людей обирають альтернативні види опалення, а саме дрова. Волиняни кажуть, у час відключення електроенергії та дорогого газопостачання – це є хорошою альтернативою для опалення осель.

Про це йдеться в сюжеті «Конкурент TV».

Микола – мешканець селища Голоби, що неподалік Ковеля. Чоловік замовив на зиму для опалення власного будинку більше п'яти кубів дров. Взяв соснові, бо ціна, каже, більш доступна.

Микола розповідає, що раніше у нього вийшов з ладу газовий котел, тому зараз вирішив обігрівати оселю виключно дровами.

«Замовив дрова для опалення своєї хати. Був газовий котел, він поламався. Зараз у мене є внук, тож потрібно опалювати будинок. Син служить на передовій, так що мушу я цим займатися».

За словами чоловіка, дровами палити таке економніше в порівнянні з газом. За один зимовий місяць чоловік раніше віддавав з власної кишені кілька тисяч гривень за газове опалення.

«Газ дорого коштує, а оскільки в селі, не має можливості їх добре заробляти, то доводиться опалювати дровами. За місяць за газ мені доводилось сплачувати 5-6 тисяч гривень.а дров мені, сподіваюсь, вистачить на довше.

Крім того, у кого, наприклад, електричне опалення та власна груба, то відключення світла не страшні.

До опалювального сезону також готується і лісництва. Починаючи з літа, лісівники готують лісопродукцію до продажу. В більшості випадків люди купують дерева колодами, але продають також уже колоті дрова.

Починається все із заготівлі лісу, який, як кажуть лісівники, непридатний до обробки. Далі, за допомогою спеціального станка, колоди розколюють на дрова.

«Деревина непридатна для подальшої переробки, подається для опалення. Подається за допомогою баштового крана на лінію. Копці накатують за допомогою крючків. Далі за допомогою гідравліки весь процес проводиться. Дані дрова можна колоти на різні фракції різної довжини, від 25 см довжиною до 50 см. Залежно від потреби споживача», - зазначає старший майстер «Нижнього складу» філія Ковельське лісове господарство ДП «Ліси України» Михало Шемчук.

За день працівники тут обробляють орієнтовно 20 кубів лісопродукції.

Лісничий ковельського лісництва Микола Кузніцов розповідає, для продажу є різні дрова: вільха, береза, дуб, граб, сосна. Ціни різні.

«Ціна залежить від виду дерева. Якщо дрова колоті, то закуп дуба коштує  2 500 гривень, сосни - 1500 гривень і вільхи - 1800 гривень. Якщо ми говоримо про дрова круглі, які є в нас в лісі, це 750 гривень за сосну, вільху, за тверду породу (дуб, березу, граб) ціна -  800 гривень і осика - 700 гривень

Зараз люди часто звертаються, адже скоро зима. Дрова в першу чергу купують для опалювання власних будинків, це є альтернатива газу. Газ на сьогодні дуже дорогий, дрова обійдуться трохи дешевше», - говорить чоловік.

У час повномасштабної війни з росіянами, коли енергетика країни страждає через обстріли, такий альтернативний вид опалення обирає все більше волинян.

Врешті, за підрахунками, щоб купити у лісівників машину колотих дров, в яку завантажимо 8 кубів, нам доведеться витратити близько 20 тисяч гривень.

Якщо ж купувати кругляк – 6 400 гривень.

Якщо ж купувати сосну, то вже порубані дрова вартуватимуть 12 тисяч гривень за 8 кубів.

Якщо ж придбати у колодах – 6 тисяч гривень.

Врахуйте, що ця ціна може відрізнятися у інших лісництвах, однак не суттєво.

Також потрібно враховувати вартість вантажівки, яка доставлятиме деревину до вашої оселі.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, яка ціна на дрова у волинських лісництвах.

Читайте також:

Можливо зацікавить