12 років служіння в Бразилії та повернення в Україну: історія настоятеля «поліцейської» церкви в Луцьку

12 років служіння в Бразилії та повернення в Україну: історія настоятеля «поліцейської» церкви в Луцьку

Священник Едуард Тарарук 12 років прожив у Бразилії, а нині повернувся на Луцьк. Служив там не лише для етнічних українців, а й для місцевих бразильців.

Як свого часу тимчасове відрядження вплинуло на священника та змінило його, - розповіли у сюжеті 12 каналу.

Священник Едуард Тарарук з сім'єю повернувся у Луцьк пів року тому. Нині він є настоятелем парафії святого Великомученика ГеоргіяПереможця, у народі «поліцейської» церкви. До цього 12 років він провів у Бразилії на парафії Української церкви у місті Апукарана. Туди потрапив на тимчасове служіння та затримався на довше і не шкодує, бо все це, каже, життєвий досвід.

«Скільки ти не жив в Україні, скільки б ти фільмів не дивився, книжок не читав, розповідей не чув, поки ти все на власному досвіді не пройдеш, не взуєш ті черевики, в тих черевиках не пройдешся, до кінця не зрозумієш...», - каже священник.

Священник приїхав на сформовану парафію, яка розташовувалася в регіоні із назвою Нова Україна. Так цю місцину ще сотню років тому назвали діди-прадіди, вихідці з нашого краю. Нині більшість української діаспори становлять вже їхні діти та внуки.

«На папері то вони вже є бразильці, бо вже їхні навіть і батьки і діди народилися в Бразилії, але в душі вони є українці із тим українським менталітетом», - зазначає священник.

Попри таку далеку відстань від рідного краю люди там так само трепетно бережуть традиції - носять вишиванки, відзначають українські свята і готують українські страви.

«Що таке вареники, що таке голубці, що таке борщ вони знають прекрасно», - стверджує Едуард Тарарук.

Отець Едуард каже, є там і все необхідне, щоб приготувати той же український червоний борщ.

«Цибуля є, часник є, червоні буряки є, морква є. Тобто все, що є в Україні, все є. Одне, що нема - там не ростуть гриби, ні білих, ні польських, ні опеньок там такого нема там тільки шампіньйони», - розповідає чоловік.

Ба більше, зазначає священник, українським корінням Бразилії пишаються.

«Стоїть такий кіоск, ларочок дерев'яний і пофарбований в жовто-блакитний колір і тризуб намальований. Там продають мед, там живуть українці, які колись приїхали. Вони мають свої пасіки», - пригадує він.

Спершу вірянами храму були лише етнічні українці та згодом почали приходити й корінні бразильці - одружувалися там, хрестили дітей, приймалиправославну віру. Хоча в тій же Апукарані діяло з десяток найрізноманітніших конфесій. Найпоширенішою там лишається католицизм. З усіма представниками духовенства, каже Едуард Тарарук, мали дружні взаємини

«Із греко-католицькими, і римо-католицькими, і адвентистами, і протестантами, тобто спілкування на релігійному рівні ішло завжди і постійно», - розповідає він.

Бразильці надають великого значення вірі та церкві у своєму житті. Іменами Ісуса Христа, Діви Марії, багатьох святих названі заклади освіти та медицини. Таке ж поважне ставлення й до священників.

«Бразильці досить шанобливо відносяться до священників будь-якої конфесії - чи це православні, чи католик. Навіть по вулиці сторонні люди бразильці, я не знаю якої вони конфесії, вони підходили, брали благословіння - «отче, благословіть, помоліться за мене», - пригадує священник.

За час життя і служіння в покаранні священник вивчив португальську - офіційну мову Бразилії і проповідував не тільки українською для етнічних українців, а й об'єднав навколо себе чимало місцевих бразильців. Православних священників у цьому регіоні дуже не вистачає, тож покинути свою духовну родину без настоятеля він не міг. Повернувся на Батьківщину тоді, коли на парафію прийшов наступник. Бажання приїхати в Україну, зізнається отець Едуард, було сильнішим, ніж страх війни.

«Ми усвідомили, що це війна, що це можуть бути бомбардування, що це може бути велика загроза, і для нас і для нашої дитини, але, як ви знаєте, Бог давав на душі такий спокій що нас абсолютно не лякало», - додав Священник Едуард Тарарук.

Читайте також:

Можливо зацікавить