Актовий день: Волинська православна богословська академія відзначає понад 220 літ

Актовий день: Волинська православна богословська академія відзначає понад 220 літ

У четвер, 10 жовтня, Волинська православна богословська академія (ВПБА) відзначає свій актовий день.

Навчальному закладу вже понад 220 років, і він є важливою частиною духовної спадщини України, як наступниця Острозької єпархіальної семінарії, заснованої у 1795 році єпископом Варлаамом Шишацьким.

Протягом своєї багатовікової історії академія пережила численні виклики: її неодноразово закривали й відновлювали, а місце розташування змінювалося. Однак у 1992 році, після здобуття Україною незалежності, Волинська духовна семінарія була відроджена. У 2011 році навчальний заклад отримав новий статус - його реорганізували в богословську академію.

До слова, ВПБА є вищим навчальним закладом закритого типу з шестирічним терміном навчання, який готує священнослужителів, працівників єпархіальних управлінь і місій для Православної церкви України. Академія продовжує багаті традиції підготовки духовенства, що були закладені ще Острозькою семінарією.

До урочистостей з нагоди чергової знакової дати навчального закладу долучилися владці міста, представники духовенства та лучани.

Цього ж дня академія особливо вшановує святих волинського краю, адже 10 жовтня святкується Собор волинських святих. Це день спільного вшанування всіх святих Волині. Традиція святкування Собору була започаткована в 1881 році на честь 50-ліття повернення Свято-Успенської Почаївської лаври до Православ’я.

У перелік волинських святих входять відомі духовні подвижники, починаючи з рівноапостольних Кирила і Мефодія, які несли християнську віру на Волинь ще до загального хрещення Русі. Серед новоканонізованих угодників Божих — преподобний Амфілохій Почаївський, благовірний князь Володимир Василькович, мученик Данило Братковський та праведна Єлизавета Гулевичівна. Про їхнє подвижництво можна більше дізнатися з книги «Патерик Волино-Почаївський» протоієрея Андрія Хойнацького.

Престольний празник цього дня відзначає домова церква Всіх волинських святих Волинської православної богословської академії в Луцьку, а також нижній храм Троїцького собору в Берестечку.

Читайте також:

Можливо зацікавить