Хелловін: волинський священник розповів, чи варто християнину брати участь у дійстві

Хелловін: волинський священник розповів, чи варто християнину брати участь у дійстві

Традиція святкування Хелловіну сягає корінням часів древніх кельтів, які мешкали на території Британії, Ірландії та Франції близько 2 тисяч років тому. Цей день також називають Днем усіх святих та щороку наприкінці жовтня відзначають по всьому світу. У США, Великій Британії та Канаді існує справжній культ цього дня.

Кельти вірили, що у ніч з 31 жовтня на 1 листопада стирається кордон між світом живих і мертвих, а душі повертаються на землю. У ці дні вони відзначали свято Самайн. Кельти виголошували пророцтва, палили величезні багаття і приносили жертви богам. Під час таких церемоній вони носили костюми зі шкір та голів тварин.

У VІІІ столітті папа Григорій ІІІ назвав 1 листопада Днем вшанування усіх святих. Згодом він увібрав деякі традиції Самайну, а ірланді та британці привезли ці звичаї на територію США. З часом Хелловін набув розважального характеру і зараз є одним із найбільш яскравих свят за масштабами декорацій, костюмів та традицій.

Журналісти ВСН поцікавилися у протоієрея, настоятеля Парафії Введення у храм Пресвятої Богородиці міста Луцька Віктора Михалевича, чи варто православному християнину брати участь у заходах та вечірках, присвячених Хелловіну, та й взагалі святкувати цей день з його моторошною атрибутикою.

«Місяць жовтень все частіше і частіше в нашому суспільстві асоціюється не з пожовклим листям, грибами та золотою порою року, а нав’язаними комерцією та впливами світу цього атрибутами – гарбузом зі злим обличчям, кажанами та іншою нечистю. Різні громадські заклади – магазини, розважальні центри, кафетерії, заклади освіти готуються до так званого «Хелловіна», - сказав священник.

Що це за свято і чи варто будь-яким чином долучатись до нього християнам?

За словами священнослужителя, довідка Google каже, що це свято язичницьке, кельтське, так звана «відьомська ніч», що співпадає з католицьким святом Усіх Святих та поминанням померлих, яке католики звершують на кладовищах зі свічками й молитвами 31 жовтня. Звідси й назва «AllHallowsEve» (надвечір’я всіх святих, спогад померлих). Сучасне комерціалізоване свято-забава «Хелловін».

Мудрі батьки і вчителі змалку вчать своїх дітей та учнів, що в цьому світі є добро і зло, є ангельські сили і духи зла, є щось небезпечне для людини, яке може нашкодити душі та тілу. Ніхто ніби не сумнівається, що зло – це серйозно, а різні злочини – жахливі. Але чомусь 31 жовтня закривавлені рани, каліцтва, гріховні пороки і смерть стають предметом розваг і гри.

Хелловін небезпечний, бо має атрибути смерті, загробного демонічного світу, які не виводяться на світло, не перемагаються добром, а навпаки рекламуються і підносяться. Зло виникає із мряки і в ній «зависає» до принагідного часу. Діти і молодь переодягаються, розмальовують себе в образ «смерті», «відьом», «бісів» як у щось «прикольне і бажане», - продовжив Віктор Михалевич.

Як акцентував отець Віктор, Священне Писання і Вчителі Церкви кажуть, що людина може бути або з Богом, або без нього. Нейтрального не буває.

«Ти – або дитина світла і маєш ознаки віруючої людини, чиниш приємне для Господа, або дитина темряви з відповідними ділами. Апостол Іоан Богослов навчає, що «диявол – батько брехні» (Ін.8:44) і те, що «хелловін» - просто жарт і весела комерційна забава – неправда. Якраз метод лукавого – непомітно проникнути в наше життя.

Поміркуймо. Коли людина, яка охрещена (зодягнена) в Ісуса Христа, в неділю причащалася святого Тіла і Крові Спасителя. Вранці читала ранкові молитви, просячи зокрема «визволи нас від лукавого», а увечері одягається в одяг відьмочки, бісика, вампіра чи якогось маньяка.

Малює на собі образ смерті і зла… і таким чином забавляється, то варто запитати себе: «Чому я це роблю? Чи тішиться мною Небесний Отець? Чи не зневажаю я подібним «святкуванням» розп’ятого Господа і святих Мучеників? У цьому святкуванні можна зрадити Христа і християнську віру!», - підкреслив настоятель храму.

Митрополит Луцький і Волинський Михаїл ще у 2018 році зробив офіційне звернення, в якому настійно просив православних християн «не бути самим серед учасників хелловіну і не змушувати й не радити іншим – чи то колегам, чи друзям, чи підлеглим». А також представники Всеукраїнської ради церков і релігійних організацій закликають всіх громадян, особливо керівників закладів освіти, вчителів і батьків утримуватися від «святкування» Хелловіну, як духовно небезпечної та чужої для України традиції.

«По-перше, пам’ятаймо, що лукава сила любить, коли стає предметом суперечок і заборон. Дияволу більше до вподоби не те, коли діти чіпляють собі ріжки і сміються зі злих сил, а коли дорослі ведуть справжні війни «за» чи «проти» цього святкування. Йому дуже цінно, коли проповідь вашого священника буде не про Євангельське читання, а про Хелловін і диявола.

По-друге, не слід забувати, що заборонений плід – солодкий. Тому правильно не забороняти, а наповнити ваші відносини з дітьми, учнями чимось цікавим і справді корисним. Наприклад, прогулянкою до осіннього лісу чи парку. А ту сферу й територію, яка залежить від вас, наповнювати усім тим, що прославляє Небесного Отця і святих, а не темні сили. Сьогодні маємо такий час, коли не варто загравати зі злом і смертю», - підсумував священник.

Читайте також:

 

Можливо зацікавить