Коли Покрова Пресвятої Богородиці 2024 за новим стилем: що категорично не можна робити в цей день

Покрова пресвятої Богородиці: історія свята

У 2023 році ПЦУ та УГКЦ перейшли на новоюліанський календар, тому більшість церковних свят українці тепер святкують на 13 днів раніше. Раніше українці святкували Покрову 14 жовтня, отже 2024 року за новоюліанським календарем це свято припадає на 1 жовтня.

Покрова і День захисника України пов'язані одна з одною, бо здавна вважалося, що всім, хто захищає Україну, покровительствує Діва Марія, - пише .

Покрова Пресвятої Богородиці - історія свята

Вважається, що Покрова - свято, яке почали відзначати в X столітті, коли Володимир хрестив Русь. Одного разу, під час однієї з навал чужинців, віряни молилися у Влахернському храмі та просили Діву Марію про захист. Тоді з'явився образ Богородиці, яка вкрила всіх православних своїм покровом і вберегла від загибелі. Саме так і з'явилося торжество, і цей день залишився в історії.

Що можна і не можна робити на свято Покрови Пресвятої Богородиці

Покрова за новим календарем і за старим змінюють тільки свою дату, але традиції і заборони залишаються колишніми. Віряни в цю дату мають сходити до церкви і помолитися Діві Марії про зцілення від хвороб, про захист від недругів, про сімейне благополуччя. Можна попросити у святої допомоги у важливих справах.  На Покрову Пресвятої Богородиці категорично заборонено:

  • сваритися, пліткувати, лаятися;
  • давати порожні обіцянки;
  • відмовляти нужденним у допомозі;
  • займатися рукоділлям;
  • важко працювати.

Не варто в цю дату впадати в зневіру і скаржитися на життя, необхідно подякувати Богородиці за все те, що у вас є, навчитися не журитися за те, чого не маєте, але радіти тому, що знайшли.

Читайте також:

Можливо зацікавить