Білі, польські і зелениці: волиняни збирають гриби для себе і на продаж
У лісі на Маневиччині можна зустріти волинян з кошиками, наповненими грибами. Лісівники відзначають, що цьогоріч грибний сезон виявився досить урожайним.
Також лісівники поділилися кількома важливими порадами, як безпечно відрізнити їстівні гриби від отруйних, - йдеться у сюжеті каналу Аверс.
«Цей рік досить урожайний на гриби. Грибний сезон стартував уже досить давно, як думаю, ви бачите із соціальних мереж, що люди вихваляються і Волинь не є винятком. Впринципі можна в кожному куточку знайти гриби. Цього року білий гриб зустрічається, польський гриб, опеньки, маслюки, тобто досить великий вибір. Будь-хто може приїхати в ліс і в принципі з пустим кошиком не вийде. Польські гриби, синяк його ще називають, білі гриби збирають, час від часу зустрічаються зеленички», - розповіла інженерка лісокористування філії «Маневицьке лісове господарство» ДП «Ліси України» Ірина Остапчук.
Ірина Остапчук розказує і показує, які гриби їстівні, які отруйні, аби не наплутали.
«Синяк, польський гриб при натисненні на нижню частинку грибочка, якщо трішки потримати, він стає синім, якщо він молоденький. У маслюка, думаю, всі знають, знизу має бути така подушечка біленька, він такий липкий при дотику», - розповіла лісівниця.
Треба бути обережними, щоб не назбирати грибів отруйних. Є і такі категорії людей, яким їстівних дарів лісу споживати небажано.
«Діти першочергово. Я б не рекомендувала взагалі їм давати лісові гриби, вагітним заборонено гриби, вони так і так важкі на шлунок, важко перетравлюються, а таким слабким категоріям людей бажано їх не їсти. Ну і старшим людям з обережністю, все-таки організми не настільки витривалі до такої їжі. Гриби можна і маринувати, не обов'язково їх і там смаженими приготовленими їсти. В першу чергу обережно збирати, якщо не впевнені в походженні гриба, краще його просто відкласти в сторону і не брати, тому що результати можуть бути досить плачевними», - каже Ірина Остапчук.
Одна справа гриби зібрати, інша - їх приготувати.
«Обов'язково має бути термічна обробка, відварювати в декількох водах, а далі або прожарюється або якщо маринується закривається в банку, також термічна обробка має бути обов'язково. Ще існують народні методи. Я знаю, що кидають цибулину і дивляться, якщо цибулина змінила колір, значить десь там є в тій каструльці чи там в чому вариться отруйний гриб», - наголосила лісівниця.
До слова, місцеві мешканці збирають гриби не лише для себе - віддають їх заготівельникам і отримують кошти.
Читайте також:
- Що закривають на зиму в листопаді: встигніть зробити цю консервацію
- Як підготувати молоді яблуні до зими: ефективні поради